Třené máslové těsto
a) Suroviny - polohrubá nebo hrubá mouka, krupicový cukr, čerstvá vejce, čerstvé máslo nebo margarin, kypřící přísady, chuťové přísady, případně tekutina.
b) Výroba – změklý tuk (22°-24° C) mícháním zpěníme za postupného přidávání cukru a žloutků. Hmota zvětší svůj objem, zbělá a je jemnější. Potom střídavě přidáváme chuťové přísady, mouku a tekutinu, poslední díl mouky přidáme s kypřícím práškem. V závěru vmícháme tuhý sníh z bílků (vyšleháme s částí cukru). Těsto plníme naběračkou do pečlivě vymaštěných a hrubou moukou (prosátou strouhankou, strouhaným kokosem) vysypaných forem a plechů. Formy plníme pouze ze dvou třetin (těsto během pečení nabývá na objemu).
c) Pečení výrobků – pečeme ihned, jinak sníh povoluje a těsto řídne. Pečeme v troubě při teplotě 150°- 180°C, Správně dohotovený moučník se lehce oddělí od okrajů formy, hotový moučník nevyklápíme ihned, necháme jej vychladnout asi na 60°C. Těsto se zpevní a při vyklápění se již nepoškodí.
Příklady výrobků:
- BÁBOVKY
- OVOCNÉ ŘEZY
- KORPUSY NA DORTY
- BUBLANINY
Diskusní téma: TŘENÉ MÁSLOVÉ TĚSTO
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.