Kynuté těsto


a) Suroviny – polohrubá mouka nebo směs hrubé a hladké mouky, čerstvé droždí, tekutina – mléko, tuk (dle druhu výrobku), vejce (celá nebo jen žloutky), cukr, sůl, chuťové přísady (citronová a pomerančová kůra, vanilkový, skořicový cukr, mandle, vlašské ořechy, lískové oříšky, rozinky, kandované ovoce, atd…)
b) Výroba – těsto připravujeme zásadně v teplém prostředí z přiměřeně nahřátých surovin.

Příprava kvásku:

Rozdrobené, neoschlé droždí rozmícháme s přidáním cukru, přidáme trochu teplého mléka, mírně nahřáté prosáté mouky, vypracujeme na řidší těstíčko, zaprášíme moukou, překryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout. Správně vykynutý kvásek je objemným se značně rozpukaným moučným povrchem.
Do kvásku nepřidáváme sůl!

Výroba samotného těsta:

V míse promícháme ostatní nahřáté suroviny (mouku, mléko, rozšlehaná vejce, rozpuštěný tuk, chuťové přísady a sůl) s vykynutým kváskem a vypracujeme na hladké těsto. Poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme v teple (27°- 30°C ) vykynout. V průběhu kynutí těsto 1x – 2x mícháním srazíme, čímž se docílí příznivějšího průběhu kynutí a kyprosti těsta.

Dělení těsta podle tuhosti:

lité kynuté těsto - lívance, některé druhy bábovek a výrobků pečených ve formách.
polotuhé kynuté těsto – chodské koláče, tlačené koláče, svatební koláčky, buchty, vdolky, koblihy, pletánky
tuhé kynuté těsto – vánočky, mazance, tyčinky, některé druhy závinů

Výrobky z vykynutého těsta tepelně připravujeme vařením (ovocné knedlíky), pečením (buchty, koláče, mazance) nebo smažením (vdolky, koblihy).

 

Náplně do výrobků z kynutého těsta:

Náplně připravujeme nejčastěji z tvarohu, máku, povidel, apod. Doplňujeme je různými přísadami, jako jsou cukr, perník, rozinky, mléko, citronová kůra, koření, rum, apod. Náplně jsou doplňkem např., koláčů, závinů, ovocných knedlíků, apod.
1.Tvarohová náplň – rozmícháme měkký tvaroh, přidáme vejce (nebo jen žloutek), spařené (macerované) rozinky, moučkový cukr a ochutíme citronovou kůrou a muškátovým oříškem.
2. Maková náplň – jemně semletý mák a nastrouhaný perník přichutíme cukrem, citronovou kůrou a zalijeme mlékem. Směs zvolna povaříme. Mák nabobtná a zhoustne. Cukr lze nahradit medem, perník nastrouhanou hořkou čokoládou.
3. Povidlová náplň – do rozmíchaných švestkových povidel přidáme cukr, ochutíme rumem, popřípadě mletým badyánem. Pokud jsou povidla příliš hustá, rozředíme je horkou vodou.
Mimo uvedené náplně je rovněž vhodné hlavně ovoce (jablka, švestky, třešně, rybíz, jahody, borůvky, meruňka apod.), ale i džem. Doplňujeme rozinkami, mandlemi, ořechy, apod.

Diskusní téma: KYNUTÉ TĚSTO

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Štítky

  1. gastronomie
  2. zdraví
  3. jídlo
  4. recepty
  5. maso
  6. koktejl
  7. bar
  8. alkohol
  9. ovoce
  10. káva
  11. cukr
  12. gastroservis
  13. těstoviny
  14. vaření
  15. barmanství
  16. pečení
  17. dušení
  18. smažení
  19. studené předkrmy
  20. pečivo
  21. dorty
  22. dezerty
  23. koktejly
  24. boston
  25. vodka
  26. mixér
  27. uzeniny
  28. věpřové
  29. hovězí
  30. lilek
  31. květák
  32. dýně
  33. brokolice
  34. hrušky
  35. listové těsto
  36. polévky
  37. omáčka
  38. ryby
  39. salát
  40. bylinky
  41. rozmarýn
  42. oregano
  43. bazalka
  44. šafrán
  45. máslo
  46. jogurt
  47. fazole
  48. hrách
  49. soja
  50. kroupy
  51. cizrna
  52. kus kus
  53. jáhly
  54. pohanka
  55. mouka
  56. vejce
  57. droždí
  58. kvásek
  59. koření
  60. celer
  61. bobkový list
  62. nové koření
  63. čaj
  64. capucino
  65. kávovar
  66. tortila
  67. chilli
  68. limetka
  69. mexiko
  70. parmezán
  71. smetana
  72. třené těsto
  73. kynuté těsto
  74. itálie
  75. předkrmy
  76. tymián
  77. hrášek
  78. citrón
  79. polévka
  80. rajčata
  81. česnek
  82. rýže
  83. žampiony
  84. brambory
  85. sůl
  86. mozzarella
  87. pesto
  88. kopr
  89. máta
  90. zelený čaj
  91. celozrnné pečivo
  92. moučníky
  93. koláče
  94. zákusky
  95. křehké máslové těsto
  96. odpalované těsto
  97. linecké těsto
  98. krémy
  99. tvaroh
  100. minutky z telecího masa
  101. drůbež
  102. paštiky
  103. huspenina
  104. galantiny
  105. saláty
  106. kaviár
  107. omeleta
  108. teplé předkrmy
  109. předkrm
  110. hlavní jídlo
  111. dezert
  112. dochucovadlo
  113. pekárna
  114. zavařenina
  115. zázvor
  116. dort
  117. koláč
  118. vitamíny
  119. ovocné pokrmy
  120. zelenina
  121. slané chuťovky
  122. recept
  123. příloha
  124. minerály
  125. Francie
  126. moučník
  127. grilování
  128. olej
  129. koktejly z vodky
  130. kurzy vaření
  131. služby
  132. hlavní chod
  133. highball sklenice
  134. sklenice highball
  135. sklenice piňa
  136. rum
  137. metoda přímo do sklenice
  138. metoda v mixéru
  139. sklenice na exotické drinky
  140. metoda v šejkru
  141. sklenice V-shape
  142. míchané koktejly
  143. metoda v míchací sklenici
  144. koktejly z rumu
  145. metoda přimo do sklenice
  146. koktejly z whisky
  147. whisky
  148. bourbon
  149. koktejly z ginu
  150. gin
  151. koktejly z tequily
  152. tequila
  153. lekce vaření
  154. kuchařka domů
  155. kuchař domů
  156. recepty online
  157. bar domů
  158. sushi
  159. Japonsko
  160. wasabi