Kynuté těsto


a) Suroviny – polohrubá mouka nebo směs hrubé a hladké mouky, čerstvé droždí, tekutina – mléko, tuk (dle druhu výrobku), vejce (celá nebo jen žloutky), cukr, sůl, chuťové přísady (citronová a pomerančová kůra, vanilkový, skořicový cukr, mandle, vlašské ořechy, lískové oříšky, rozinky, kandované ovoce, atd…)
b) Výroba – těsto připravujeme zásadně v teplém prostředí z přiměřeně nahřátých surovin.

Příprava kvásku:

Rozdrobené, neoschlé droždí rozmícháme s přidáním cukru, přidáme trochu teplého mléka, mírně nahřáté prosáté mouky, vypracujeme na řidší těstíčko, zaprášíme moukou, překryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout. Správně vykynutý kvásek je objemným se značně rozpukaným moučným povrchem.
Do kvásku nepřidáváme sůl!

Výroba samotného těsta:

V míse promícháme ostatní nahřáté suroviny (mouku, mléko, rozšlehaná vejce, rozpuštěný tuk, chuťové přísady a sůl) s vykynutým kváskem a vypracujeme na hladké těsto. Poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme v teple (27°- 30°C ) vykynout. V průběhu kynutí těsto 1x – 2x mícháním srazíme, čímž se docílí příznivějšího průběhu kynutí a kyprosti těsta.

Dělení těsta podle tuhosti:

lité kynuté těsto - lívance, některé druhy bábovek a výrobků pečených ve formách.
polotuhé kynuté těsto – chodské koláče, tlačené koláče, svatební koláčky, buchty, vdolky, koblihy, pletánky
tuhé kynuté těsto – vánočky, mazance, tyčinky, některé druhy závinů

Výrobky z vykynutého těsta tepelně připravujeme vařením (ovocné knedlíky), pečením (buchty, koláče, mazance) nebo smažením (vdolky, koblihy).

 

Náplně do výrobků z kynutého těsta:

Náplně připravujeme nejčastěji z tvarohu, máku, povidel, apod. Doplňujeme je různými přísadami, jako jsou cukr, perník, rozinky, mléko, citronová kůra, koření, rum, apod. Náplně jsou doplňkem např., koláčů, závinů, ovocných knedlíků, apod.
1.Tvarohová náplň – rozmícháme měkký tvaroh, přidáme vejce (nebo jen žloutek), spařené (macerované) rozinky, moučkový cukr a ochutíme citronovou kůrou a muškátovým oříškem.
2. Maková náplň – jemně semletý mák a nastrouhaný perník přichutíme cukrem, citronovou kůrou a zalijeme mlékem. Směs zvolna povaříme. Mák nabobtná a zhoustne. Cukr lze nahradit medem, perník nastrouhanou hořkou čokoládou.
3. Povidlová náplň – do rozmíchaných švestkových povidel přidáme cukr, ochutíme rumem, popřípadě mletým badyánem. Pokud jsou povidla příliš hustá, rozředíme je horkou vodou.
Mimo uvedené náplně je rovněž vhodné hlavně ovoce (jablka, švestky, třešně, rybíz, jahody, borůvky, meruňka apod.), ale i džem. Doplňujeme rozinkami, mandlemi, ořechy, apod.

Diskusní téma: KYNUTÉ TĚSTO

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Štítky

  1. citrón
  2. galantiny
  3. huspenina
  4. paštiky
  5. drůbež
  6. minutky z telecího masa
  7. tvaroh
  8. krémy
  9. linecké těsto
  10. saláty
  11. kaviár
  12. zázvor
  13. zavařenina
  14. pekárna
  15. dochucovadlo
  16. dezert
  17. hlavní jídlo
  18. předkrm
  19. omeleta
  20. odpalované těsto
  21. křehké máslové těsto
  22. brambory
  23. žampiony
  24. rýže
  25. česnek
  26. rajčata
  27. polévka
  28. petržel
  29. kukuřice
  30. sůl
  31. mozzarella
  32. zákusky
  33. koláče
  34. moučníky
  35. celozrnné pečivo
  36. zelený čaj
  37. máta
  38. kopr
  39. pesto
  40. dort
  41. koláč
  42. bourbon
  43. whisky
  44. koktejly z whisky
  45. metoda přimo do sklenice
  46. koktejly z rumu
  47. metoda v míchací sklenici
  48. míchané koktejly
  49. sklenice V-shape
  50. koktejly z ginu
  51. gin
  52. Japonsko
  53. bar domů
  54. recepty online
  55. kuchař domů
  56. kuchařka domů
  57. lekce vaření
  58. tequila
  59. koktejly z tequily
  60. metoda v šejkru
  61. sklenice na exotické drinky
  62. moučník
  63. Francie
  64. minerály
  65. příloha
  66. recept
  67. slané chuťovky
  68. ovocné pokrmy
  69. vitamíny
  70. grilování
  71. olej
  72. metoda v mixéru
  73. metoda přímo do sklenice
  74. rum
  75. sklenice piňa
  76. sklenice highball
  77. highball sklenice
  78. hlavní chod
  79. koktejly z vodky
  80. wasabi
  81. káva
  82. mixér
  83. kurzy vaření
  84. služby
  85. vodka
  86. boston
  87. koktejly
  88. dezerty
  89. dorty
  90. uzeniny
  91. věpřové
  92. polévky
  93. listové těsto
  94. hrušky
  95. brokolice
  96. dýně
  97. květák
  98. lilek
  99. hovězí
  100. pečivo
  101. studené předkrmy
  102. jídlo
  103. recepty
  104. maso
  105. zelenina
  106. koktejl
  107. bar
  108. alkohol
  109. ovoce
  110. zdraví
  111. gastronomie
  112. smažení
  113. dušení
  114. pečení
  115. barmanství
  116. vaření
  117. těstoviny
  118. gastroservis
  119. cukr
  120. omáčka
  121. ryby
  122. teplé předkrmy
  123. kávovar
  124. capucino
  125. čaj
  126. nové koření
  127. bobkový list
  128. celer
  129. koření
  130. tortila
  131. chilli
  132. tymián
  133. předkrmy
  134. kynuté těsto
  135. třené těsto
  136. smetana
  137. parmezán
  138. mexiko
  139. limetka
  140. kvásek
  141. droždí
  142. jogurt
  143. máslo
  144. šafrán
  145. bazalka
  146. oregano
  147. rozmarýn
  148. bylinky
  149. salát
  150. fazole
  151. hrách
  152. vejce
  153. mouka
  154. pohanka
  155. jáhly
  156. kus kus
  157. cizrna
  158. kroupy
  159. soja
  160. hrášek