Křehké máslové těsto
a) Suroviny - hladká mouka, cukr, vejce, máslo nebo margarin, mléko nebo smetana, kypřící prášek, chuťové přísady
b) Výroba - změklý tuk (22°-24° C) mícháme s cukrem a za stálého míchání postupně přidáváme vejce, tekutinu a mouku s chuťovými přísadami . Poslední díl mouky přidáme s kypřicím práškem. Těsto musíme důkladně vymíchat, aby bylo hladké, nelepilo se a všechny suroviny byly rovnoměrně rozptýleny. Míchání však bezdůvodně neprodlužujeme (těsto se zapaří a ztratí požadovanou konzistenci). Necháme v chladu odležet. Vyhlazené těsto válíme zlehka a na plech pokládáme pomocí válečku. Můžeme pomocí tvořítek vypichovat i různé tvary.
Rozdělení podle množství přidávaného druhu základních surovin:
jednoduché křehké těsto – s menším obsahem tuku a vajec, kypřené práškem
linecké těsto – s větším obsahem tuku
vaflové těsto – je v podstatě linecké těsto, ve kterém část mouky nahradíme strouhanými mandlemi či ořechy
c) Pečení výrobků – výrobky s menším obsahem tuku pečeme na tukem vymaštěném plechu, těsta s větším obsahem tuku (linecké, vaflové) pečeme na suchém plechu. Výrobky pečeme při teplotě cca 200°C.
Příklady výrobků:
- SUŠENKY
- VÁNOČNÍ PEČIVO
- LINECKÉ KOLÁČKY
- NÍZKÉ KOLÁČE (MŘÍŽKOVÝ KOLÁČ)
- TYČINKY
Diskusní téma: KŘEHKÉ MÁSLOVÉ TĚSTO
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.