SALÁTY

 

 Úprava salátů.


Saláty připravujeme ze syrové nebo vařené zeleniny, šunky, brambor, jatečního masa (hovězího, telecího, vepřového), ryb, korýšů, vajec, čerstvého i kompotového ovoce, těstovin, luštěnin, apod.
Saláty spojujeme a ochucujeme různými marinádami (olejová, octová, smetanová, vaječná, se slaninou, hořčicová, rajčatová, česneková, apod.), majonézou, bílým jogurtem, smetanou, apod.

a) Saláty ze syrové zeleniny
Hlávkový salát – očištěný, omytý a okapaný salát před podáváním
lehce zalijeme octovou marinádou (ocet, voda, cukr, sůl). Delším uchováním salát ztrácí křehkost a původní svěží barvu.


b) Saláty připravené z vařené zeleniny
Salát z červené řepy -omytou červenou řepu vaříme do měkka, oloupeme a ponecháme vychladnout. Vychladlou řepu krájíme karblovacím nožem (nůž s prolamovaným ostřím) na plátky, zalijeme octovou marinádou s přísadou fenyklu, přidáme strouhaný křen, promícháme a necháme v chladu 24 hod odležet.
c) Masité saláty s majonézou
Pražský salát - jemnou směs na nudličky nakrájeného
pečeného vepřového a telecího libového masa, jablek, kyselých okurek a cibule vážeme majonézou a dochutíme solí, mletým pepřem a octem.

d) Masité saláty bez majonézy
Masový salát - směs na nudličky nakrájeného vařeného
hovězího masa, kyselých okurek, na tvrdo vařených vajec a cibule krájené na kolečka smícháme s marinádou připravenou z oleje, hořčice, octa, mletého pepře, soli, cukru a jemně sekané petrželky.
e) Rybí saláty
Salát z uzenáčů - směs vařených a na kostky krájených brambor,
vykostěných uzenáčů, cibule, mletého pepře, soli a octa (citrónové šťávy) smícháme s majonézou.

f) Zeleninové saláty
Francouzský salát -směs krájených vařených brambor, mrkve,
celeru, petržele, sterilovaného hrášku, kyselých okurek, jablek smícháme s majonézou a ochutíme solí, cukrem, mletým pepřem, octem a wochesterem.

g) Saláty z korýšů
Salát z krabů - směs konzervovaného masa z kraba,
sterilovaných žampionů, vařeného (nebo sterilovaného) chřestu spojíme majonézou se šlehačkou a dochutíme solí, citrónovou šťávou.

h) Ovocné saláty
Americký salát - na kostičky nakrájené banány, broskve,
hrušky a ananas lehce promícháme a přelijeme oslazenou a mírně osolenou ananasovou šťávou s několika kapkami oleje.
 

Diskusní téma: SALÁTY

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek