KAVIÁR

 

Úprava kaviáru.


Kaviár se připravuje z jiker různých druhů jesetera, vyzy a některých jiných velkých mořských ryb, popř. i ryb sladkovodních. Za jeden z nejlepších je považován kaviár ruský, který má vynikající jakost a lahodnou chuť.
Jakost kaviáru závisí na správném solení, které jikrám má odejmout vodu. Kaviár musí být náležitě vychlazený, při nabírání dbáme na to, abychom nepoškodili (nerozmačkali) jednotlivá zrnka. Kaviár musí být naprosto čerstvý, bez špatné příchuti. Chutná-li hořce, nažlukle, je zdraví škodlivý.
MALOSOL (ruský kaviár) je málo solený, velkozrnný, vyrobený v zimních měsících je šedý, letní kaviár je tmavší, pevnější a více solený. Vyrábí se na dolním toku řeky Volhy, Uralu, Donu, Dněpru.
ČERVENÝ KAVIÁR je z lososovitých ryb, zrnka tohoto kaviáru jsou dosti velká a červená.
Podávání kaviáru: Nejčastěji podáváme kaviár dobře vychlazený a zaledovaný, obložený dílky citronu, růžičkami másla a toasty nebo černým chlebem.

Dále připravujeme:
- Plněná vejce
- Trubičky z máslového tësta
- Kaviárový krém
- Do předkrmových kokteilů
- Speciální omáčky
- Ozdoba rybích výrobků
- Plnění zeleniny, atd.

Diskusní téma: KAVIÁR

ze kterých mořských ryb se dá dělat kaviar

Pavel | 02.04.2014

V Norsku každoročně nachytáme spoustu tresek v průměru kolem 1m
Naším zvykem je okamžitě po chycení,rybu vykuchat. Vnitřnosti jdou do vody. Kolikrát jdou s nima dva veliké válce jiker. Myslíme že je to škoda a daly by se sníst.Nevíme ale které druhy jsou vhodné. A jak je upravit k jídlu. Ví to někdo?

Re: ze kterých mořských ryb se dá dělat kaviar

roman | 23.06.2017

Ahoj, ziji v Norsku a poradam pro cechy i zajezdy s rybolovem. Neman yadny specialni resept,krome polivky. Jatru si delame na masle s cibulkou. Momentalne tu mame spousty makrel s jikrami. Nevyhazujeme je, zatim zamrazujeme a sami hledame vhodny recept. Tesky v dobe treni osobne neberu, jsem rad ze tady jsou. napr. na vychodnim pobrezi USA a Kanady je absolutni zakaz rybolovu tresky - uz tam zadne nejsou. Norsko zatim omezeni nema, ale koukali by jste kolik toho nachytate na Icelandu. Asi jsem odbocil, sorry. jen to je muj nazor, protoze tu ziji a nejezdim jen rabovat,je to jen nazor rybare telem i dusi. Moc pozdravuji, Roman

Přidat nový příspěvek