K

Květák

Květák neboli lidově karfiol (Brassica oleracea convar. botrytis) je oblíbenou košťálovou zeleninou, kterou člověk získal vyšlechtěním divoké brukve zelné (stejně jako např. kedluben, zelí či kapustu). V případě květáku využíváme jako zeleninu zdužnatělé květenství. Květák není vhodný pro osoby...

Kuře

Kuřecí maso se v posledních letech stalo pravidelnou součástí našich jídelníčků, protože je velice vhodné pro zdravý životní styl. Je velmi mladé, a tím je v něm nashromážděno mnohem menší množství škodlivých látek než např. v mase vepřovém či hovězím. Zároveň obsahuje pouze minimální množství...

Kurkuma

Kurkuma neboli indický šafrán je koření ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého (Curcuma longa), žluté barvy. Původ je v jižní Asii, největším producentem je Indie. Obsahuje asi 5 % éterického oleje (hlavní složky sabinen, felandren a žluté barvivo kurkumin). Používá se v kari koření....

Kukuřice

Kukuřice původně pochází z horských oblastí Peru, kde ji domorodé obyvatelstvo nejspíš vyšlechtilo až do dnešní podoby. Pro svoji výživnost a široké spektrum využití se tato plodina rozšířila do celého světa, také u nás je její pěstování poměrně hojné. Využití nachází jak jako potravina pro nás,...

Křen

Křen selský (Armoracia rusticana nebo Cochlearia armoracia) je rostlina z čeledi brukvovitých (Brassicaceae) pěstovaná pro svůj silně aromatický kořen, který se používá jako koření, zelenina či léčivý prostředek. Živiny: Křen je velmi bohatý zdroj vitaminu C, provitamínů A - karotenů, minerálů...

Krocan/Krůta

Krůta domácí je po pštrosech největší domestikovaný pták. Moderní plemena krůt jsou výrazně větší než jejich divocí předkové a většina komerčně chovaných krůt má bílé peří, ačkoli existují plemena s peřím bronzovým a černým. Krůta domácí je chována zvláště pro maso, které má vysoký podíl...

Krevety

Krevety (Caridea) jsou podřád desetinohých vyšších korýšů, který zahrnuje asi 2 500 druhů. Žijí v mořích i sladkých vodách. Umí dobře plavat, mají fylobranchiátní žábry, první dva páry kráčivých končetin (pereiopodů) jsou modifikovány na klepeta, filtrační vějířky nebo kartáčky. Mají válcovitý...

Kopřiva

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) je v Česku nejznámější a nejrozšířenější zástupce rodu kopřiva. Ve střední Evropě je v současné době vnímána jako expandující druh. Je ale také široce využívána jakožto léčivá bylina či jako důležitá část potravy kachňat či housat při malochovu této drůbeže. V České...

Kiwi

Kiwi, botanicky aktinídie ovocná (Actinidia deliciosa) čínský název: "Jang-Tao", je popínavá rostlina původem z Číny. Její ovoce obsahuje velké množství vitamínu C. Velikostí je podobné slepičímu vejci, slupka je hnědá a chlupatá, dužina obvykle zelená. Z jednoho stromku se sklidí až 200 kg...

Kešu ořechy

Kešu jsou semena tropického stromu Ledvinovníku západního Anacardium occidentale. Tento strom roste v jižní a střední Americe a cenné je i jeho dřevo. Hodně se pěstuje i v Indii. Semeno je uloženo v ořechu ledvinovitého tvaru zavěšeném na zdužnatělé jedlé stopce, která vzhledem připomíná hrušku....
1 | 2 >>

Štítky

  1. kynuté těsto
  2. linecké těsto
  3. krémy
  4. tvaroh
  5. minutky z telecího masa
  6. drůbež
  7. paštiky
  8. huspenina
  9. galantiny
  10. saláty
  11. kaviár
  12. omeleta
  13. předkrm
  14. hlavní jídlo
  15. dezert
  16. dochucovadlo
  17. pekárna
  18. odpalované těsto
  19. křehké máslové těsto
  20. zákusky
  21. předkrmy
  22. tymián
  23. hrášek
  24. citrón
  25. polévka
  26. rajčata
  27. česnek
  28. rýže
  29. brambory
  30. sůl
  31. mozzarella
  32. kopr
  33. zelený čaj
  34. celozrnné pečivo
  35. moučníky
  36. koláče
  37. zavařenina
  38. dort
  39. vitamíny
  40. metoda v míchací sklenici
  41. koktejly z rumu
  42. metoda přimo do sklenice
  43. koktejly z whisky
  44. whisky
  45. bourbon
  46. koktejly z ginu
  47. gin
  48. koktejly z tequily
  49. tequila
  50. lekce vaření
  51. kuchařka domů
  52. kuchař domů
  53. recepty online
  54. bar domů
  55. Japonsko
  56. míchané koktejly
  57. sklenice V-shape
  58. metoda v šejkru
  59. ovocné pokrmy
  60. slané chuťovky
  61. recept
  62. příloha
  63. minerály
  64. moučník
  65. grilování
  66. koktejly z vodky
  67. hlavní chod
  68. highball sklenice
  69. sklenice highball
  70. sklenice piňa
  71. rum
  72. metoda přímo do sklenice
  73. metoda v mixéru
  74. sklenice na exotické drinky
  75. wasabi
  76. káva
  77. dorty
  78. dezerty
  79. koktejly
  80. boston
  81. vodka
  82. služby
  83. kurzy vaření
  84. mixér
  85. uzeniny
  86. věpřové
  87. hovězí
  88. lilek
  89. květák
  90. dýně
  91. brokolice
  92. hrušky
  93. pečivo
  94. studené předkrmy
  95. smažení
  96. ovoce
  97. alkohol
  98. bar
  99. koktejl
  100. zelenina
  101. maso
  102. recepty
  103. jídlo
  104. zdraví
  105. gastronomie
  106. gastroservis
  107. těstoviny
  108. vaření
  109. barmanství
  110. pečení
  111. dušení
  112. listové těsto
  113. polévky
  114. omáčka
  115. droždí
  116. kvásek
  117. koření
  118. celer
  119. bobkový list
  120. nové koření
  121. čaj
  122. capucino
  123. kávovar
  124. teplé předkrmy
  125. tortila
  126. chilli
  127. limetka
  128. mexiko
  129. parmezán
  130. smetana
  131. vejce
  132. mouka
  133. pohanka
  134. ryby
  135. salát
  136. bylinky
  137. rozmarýn
  138. oregano
  139. bazalka
  140. šafrán
  141. máslo
  142. jogurt
  143. fazole
  144. hrách
  145. soja
  146. kroupy
  147. cizrna
  148. kus kus
  149. jáhly
  150. třené těsto