A
Ananas
Ananas (podle španělského ananás, potažmo původního slova jihoamerických indiánů (anana) je tropické ovoce, plodenství ananasovníku chocholatého z čeledi bromeliovité. Ananas je pěstován v řadě tropických a teplejších subtropických zemí, přibližně mezi 25° severní a 25° jižní šířky. V...
Artičoky
Artyčok je velmi unikátní delikatesa plná vitamínů, ale u nás bohužel často opomíjená. Část, kterou jíme, je vlastně poupě rostliny. Artyčok je zdrojem vitaminu C, B3, B5, H, kyseliny listové, draslíku a je známý pro své afrodiziakální účinky. Má nízký obsah sodíku a neobsahuje žádný tuk. Jeden...
Ančovičky
Sardel obecná je mořská rybka velikosti 10-15 cm. Žije v Atlantiku, ve Středozemním a Černém moři. Živí se živočišným planktonem. V kuchyni je známá jako delikatesa pod názvem ančovičky.
Používají se v rostlinném oleji ve formě filetů či oček s kapary. V obchodě nejčastěji koupíte pod názvem...
Avokádo
Avokádo je ovoce (botanicky), plod hruškovce přelahodného. Zralý plod je zvenku tmavozelené až černé barvy, uvnitř měkký a světležlutý. Dužina se dobře roztírá. Ve středu plodu se nachází kulatá nejedlá pecka o průměru 3 až 5 cm, která lehce naklíčí i v květináči. Avokádo je 7 až 20 cm dlouhé....