H
Hroznové víno
Hroznové víno tvoří neoddělitelnou součást stravy lidí žijících v oblasti Středozemního moře a patří k základním rysům jejich kultury. Protože se této rostlině v teplých přímořských podmínkách dařilo vždy dobře, pěstuje se tam již po celá tisíciletí.
Ve složení hroznového vína vynikají...
Hrachové lusky
Hrách je důležitá luštěnina, pěstuje se hlavně kvůli chutným plodům, které obsahují vitamíny (hlavně skupiny B). Ve větším množství obsahuje také minerální látky, zvláště fosfor a draslík, ale i vápník a hořčík.
Zelený hrášek, to jsou nedozrálá semena hrachu setého. Dozrálá semena se už nejedí...
Hlávková kapusta
Hlávková kapusta (Brassica oleracea convar. sabauda) je košťálová zelenina z čeledi brukvovitých, jedná se o kultivar brukve zelné (Brassica oleracea). Pěstuje se pro hlávku s bublinkatými zkadeřenými listy, čímž se liší od podobného hlávkového zelí. Je dostupná celoročně, konzumuje se tepelně...
Heřmánek
Heřmánek pravý (Matricaria recutita), také heřmánek lékařský, je léčivá rostlina z čeledi hvězdnicovitých. Aktivními látkami jsou především silice, které jsou zastoupeny 1-3%. Heřmánek se hojně využívá v kosmetice a léčitelství. Dá se z něj udělat čaj nebo odvar. Působí jako antiflogistikum (k...