C

Čočka

Čočka jedlá je křovinatá jednoletá rostlina z čeledi bobovitých. Tato luštěnina původem z Přední Asie se pěstuje pro svoje semena. Dosahuje výšky asi 40 cm a semena jsou ukryta v luscích, obvykle po dvou. Živiny: Jedna porce (100 g) obsahuje 50 % uhlohydrátů a má energetickou hodnotu 315 kcal....

Chilli papričky

Chili paprička je plod především exotických druhů křovitých paprik, rostoucích v tropech a subtropech Indie, Číny, Japonska, Vietnamu, Afriky, Jižní a Střední Ameriky, zvláště Mexika. Hojně se užívají i na Balkáně. Jedná se o malé světlejší papričky se silnou vůní. Tyto feferonky jsou ostré odrůdy...

Česnek

Česnek kuchyňský patrně pochází ze střední Asie, kde vznikl z planého druhu Allium longicuspis. Původní vlastí česneku je Mongolsko (Džungarsko) a Kirgizské stepi. Odtud ho brzy Mongolové přivezli do Číny.  Česnek má široké použití, nejen jako koření, ale i v lidovém léčitelství a podle...

Červená řepa

Červená řepa má původ ve Středomoří a v atlantském prostředí. Je známá a oblíbená jak v Evropě, tak v Severní Americe a mnoha asijských zemích. První záznamy o červené řepě jsou staré asi 3000 let a pocházejí z Babylonie. Byla známá i ve starém Říme, kde ji tehdy bohatě využívali, jednak jako...

Čekanka

Čekanka listová (Cichorium endivia) je listová dvouletá zelenina, která vytváří v prvním roce řepovitý kořen a listovou růžici, spadá do čeledi hvězdnicovité. Pěstuje se pro tzv. čekankové puky, jež jsou dnes k dostání prakticky ve všech supermarketech a jsou výbornou přísadou do zeleninových...

Cukrový meloun

Meloun cukrový (latinsky Cucumis melo) je druh melounu, pěstovaný v mnoha kultivarech. Od melounu vodního se liší velikostí, barvou a chutí plodu i vzhledem rostliny. Jde o jednoletou plodovou zeleninu, která patří do stejného rodu jako okurka. Hlavním centrem původu melounu cukrového jsou území...

Cizrna

Cizrna neboli římský hrách (Cicer) je rozsáhlý rod bobovitých rostlin. Jeden druh, cizrna beraní (Cicer arietinum), byl domestikován a je pěstován jako luštěnina. Po celém světě je známo přibližně 43 druhů. Cizrna je jednou z prvních domestikovaných luštěnin. Pěstována byla již před 7500 lety v...

Citron

Citron je plod citronovníku (Citrus limon). Plody citronů jsou tzv. hesperidia a jsou vejcovitého tvaru, velikosti slepičího vejce či menší. Je nepatrně větší než limetka. Mohou být od tmavě, přes světle zelené až do žluta. Živiny: Citrony obsahují velké množství kyseliny citronové (3,5-8,0 g/100...

Cibule

Cibule kuchyňská (Allium cepa) je cibulovitá zelenina z čeledi amarylkovitých. Cibule je široce užívaná při vaření jako zelenina či koření. Používají se její cibule, oloupané od vrchních uschlých vrstev, nejčastěji nakrájené, řidčeji se využívá i cibulová nať. Syrová cibule má pálivou chuť a...

Štítky

  1. gastronomie
  2. zdraví
  3. jídlo
  4. recepty
  5. maso
  6. koktejl
  7. bar
  8. alkohol
  9. ovoce
  10. káva
  11. cukr
  12. gastroservis
  13. těstoviny
  14. vaření
  15. barmanství
  16. pečení
  17. dušení
  18. smažení
  19. studené předkrmy
  20. pečivo
  21. dorty
  22. dezerty
  23. koktejly
  24. boston
  25. vodka
  26. mixér
  27. uzeniny
  28. věpřové
  29. hovězí
  30. lilek
  31. květák
  32. dýně
  33. brokolice
  34. hrušky
  35. listové těsto
  36. polévky
  37. omáčka
  38. ryby
  39. salát
  40. bylinky
  41. rozmarýn
  42. oregano
  43. bazalka
  44. šafrán
  45. máslo
  46. jogurt
  47. fazole
  48. hrách
  49. soja
  50. kroupy
  51. cizrna
  52. kus kus
  53. jáhly
  54. pohanka
  55. mouka
  56. vejce
  57. droždí
  58. kvásek
  59. koření
  60. celer
  61. bobkový list
  62. nové koření
  63. čaj
  64. capucino
  65. kávovar
  66. tortila
  67. chilli
  68. limetka
  69. mexiko
  70. niva
  71. parmezán
  72. smetana
  73. mléko
  74. třené těsto
  75. kynuté těsto
  76. kakao
  77. itálie
  78. předkrmy
  79. tymián
  80. hrášek
  81. citrón
  82. polníček
  83. kukuřice
  84. olivy
  85. parmská šunka
  86. petržel
  87. polévka
  88. rajčata
  89. česnek
  90. rýže
  91. žampiony
  92. brambory
  93. sůl
  94. mozzarella
  95. pesto
  96. zakysaná smetana
  97. špagety
  98. kopr
  99. máta
  100. zelený čaj
  101. pizza
  102. sýr
  103. kynutí
  104. žloutek
  105. mák
  106. celozrnné pečivo
  107. celozrnná mouka
  108. sezam
  109. moučníky
  110. koláče
  111. zákusky
  112. křehké máslové těsto
  113. odpalované těsto
  114. linecké těsto
  115. krémy
  116. tvaroh
  117. minutky z telecího masa
  118. drůbež
  119. paštiky
  120. huspenina
  121. galantiny
  122. saláty
  123. kaviár
  124. omeleta
  125. teplé předkrmy
  126. předkrm
  127. meruňky
  128. vepřové
  129. hlavní jídlo
  130. dezert
  131. dochucovadlo
  132. pekárna
  133. zavařenina
  134. zázvor
  135. dort
  136. maliny
  137. koláč
  138. vlašské ořechy
  139. vitamíny
  140. ovocné pokrmy
  141. zelenina
  142. slané chuťovky
  143. majonéza
  144. recept
  145. příloha
  146. minerály
  147. citron
  148. Francie
  149. moučník
  150. muffiny
  151. Itálie
  152. jahody
  153. zavařování
  154. krevety
  155. mořské plody
  156. grilování
  157. olej
  158. Omega-3 mastné kyseliny
  159. koktejly z vodky
  160. kurzy vaření
  161. služby
  162. hlavní chod
  163. party food
  164. vanilkový lusk
  165. highball sklenice
  166. sklenice highball
  167. sklenice piňa
  168. rum
  169. metoda přímo do sklenice
  170. metoda v mixéru
  171. sklenice na exotické drinky
  172. metoda v šejkru
  173. sklenice V-shape
  174. míchané koktejly
  175. šejkr
  176. metoda v míchací sklenici
  177. koktejly z rumu
  178. metoda přimo do sklenice
  179. sklenice speciál
  180. koktejly z brandy
  181. brandy
  182. koktejly z whisky
  183. whisky
  184. bourbon
  185. koktejly z ginu
  186. gin
  187. koktejly z tequily
  188. tequila
  189. sklenice margarita
  190. lekce vaření
  191. vepřové maso
  192. kuchařka domů
  193. Italská kuchyně
  194. kuchař domů
  195. recepty online
  196. bar domů
  197. sushi
  198. Japonsko
  199. wasabi
  200. pečení na objednávku