J
Jogurt
Jogurt je mléčný výrobek, při kterém se v mléce po 4–8 hodin nechávají při teplotě asi 40 °C vyvíjet bakterie, které procesem zvaným kysání přemění cukr (laktózu) na kyselinu mléčnou. Pokud se přidají k jogurtu další bakterie (probiotické bakterie) či jiné látky (např. vitaminy, stopové prvky či...
Jahody
Jahody patří mezi ovoce s nejnižším obsahem kalorií (30 kcal/100 g). Také podíl proteinů, tuků a sodíku je v nich velmi nízký. Společně s malým množstvím vitaminu C, kyseliny listové, draslíku a železa jsou sacharidy nejvýznamnější živinou v jahodách.
Za svoji barvu jahody vděčí antokyaninům,...
Jablko
Jablka v našich zeměpisných šířkách jednoznačně nejrozšířenější a nejčastěji používané ovoce. Patří mezi jádroviny. Jejich zdravotní a dietetický přínos je výrazný. Energeticky nejsou tak vydatná, protože obsahují velké množství vody (až 85%), na 100g mají v průměru 220 kJ. (Pozn. středně velké...