ITALSKÁ KUCHYNĚ


Vychází z gastronomie starověkého Říma, je jednodušší než kuchyně
Francouzská, je typicky národní, pestrá, neovlivněná kuchyněmi cizími.
 MASO -  v kuchyni se upravují všechny druhy jatečního masa, především pak maso z mladých zvířat – mladé tele (vitello di latte) a mladá jehňata, jejichž maso se dá co do jemnosti a lahodnosti porovnat jedině s masem nejjemnějších kuřat.
Oblíbená je i drůbež a další druhy netučného masa. Rovněž se upravuje mleté maso a to nejen opékané, ale také dušené v zelenině nebo v pikantní omáčce, většinou rajčatové. K přípravě pokrmů se používá velmi kvalitní olej, za nejlepší je považován olivový. Olivy se konzumují také konzervované a různě plněné.
 TĚSTOVINY - v italské kuchyni se hojně konzumují upravené na různé způsoby, vyrábí se z muky a vajec, bramborové moučky i kukuřičné mouky apod. Různé nudle, čtverečky, špagety, a makarony (nejméně 0,5 m dlouhé), mušličky, a řada dalších tvarů. Vyrábějí se i na objednávku, vaječné i nevaječné, různých barev. Zvlášť oblíbené jsou těstoviny plněné masovými, zeleninovými i jinými náplněmi. Zavářejí se i do polévek. Tyto taštičky, ravioly, se také plní různými náplněmi a podávají se jako hlavní pokrm, zpravidla s kečupem a strouhaným sýrem (sýr je na stole již nastrouhán ve speciálních uzavřených nebo otevřených miskách se lžičkou). Jakýkoliv druh těstovin, především však špagety, se podává také s různými pikantními omáčkami často ochucenými vínem. Jako příloha k masitým pokrmům se podává mimo těstovin i rýže nebo chléb.
 PIZZA tento slaný koláč z kynutého těsta se potírá kečupem, tomatovou omáčkou nebo poklade nakrájenými rajčaty a obloží dalšími druhy nakrájené zeleniny (papriky, lilek, chřest, špenát), uzeninami, rybami, žampiony, olivami, ananasem, feferonkami apod. Ochucuje se čsnekem, organem, tymiánem, bazalkou,posype strouhaným sýrem nebo se pokladou plátky sýra a upeče.
 ZELENINA patří k základním surovinám italské kuchyně, ze syrové zeleniny se připravují výborné saláty, tepelně zpracovaná se podává jako samostatný pokrm i jako příloha k masu
 MOUČNÍKY většinou se celoročně konzumuje zmrzlina, mnoha druhů a výtečné jakosti, často se také podává ovoce.
 NÁPOJE k jídlu i během dne se pije víno ředěné vodou, stolní druhy vín i kvalitní vína (nejoblíbenější je Chianti), která se pijí po jídle. Oblíbené jsou také čerstvé šťávy z lisovaného ovoce.
Italská kuchyně má všechny znaky zdravé a moderní kuchyně.

Příklad MENU:

 PIKANTNÍ CHŘEST (ASPARAGI APPETITOSI)
 ŽAMPIONOVÝ KRÉM S VÍNEM (ZUPPA DI FUNGHI)
 TRESKA PO VINCENTINSKU (BASCCALA ALLA VINCENTINA)
TIRAMISU

ITALSKÁ KUCHYNĚ

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Štítky

  1. gastronomie
  2. zdraví
  3. jídlo
  4. recepty
  5. maso
  6. koktejl
  7. bar
  8. alkohol
  9. ovoce
  10. káva
  11. cukr
  12. gastroservis
  13. těstoviny
  14. vaření
  15. barmanství
  16. pečení
  17. dušení
  18. smažení
  19. studené předkrmy
  20. pečivo
  21. dorty
  22. dezerty
  23. koktejly
  24. boston
  25. vodka
  26. mixér
  27. uzeniny
  28. věpřové
  29. hovězí
  30. lilek
  31. květák
  32. dýně
  33. brokolice
  34. hrušky
  35. listové těsto
  36. polévky
  37. omáčka
  38. ryby
  39. salát
  40. bylinky
  41. rozmarýn
  42. oregano
  43. bazalka
  44. šafrán
  45. máslo
  46. jogurt
  47. fazole
  48. hrách
  49. soja
  50. kroupy
  51. cizrna
  52. kus kus
  53. jáhly
  54. pohanka
  55. mouka
  56. vejce
  57. droždí
  58. kvásek
  59. koření
  60. celer
  61. bobkový list
  62. nové koření
  63. čaj
  64. capucino
  65. kávovar
  66. tortila
  67. chilli
  68. limetka
  69. mexiko
  70. parmezán
  71. smetana
  72. třené těsto
  73. kynuté těsto
  74. předkrmy
  75. hrášek
  76. citrón
  77. polévka
  78. rajčata
  79. česnek
  80. brambory
  81. sůl
  82. mozzarella
  83. kopr
  84. máta
  85. zelený čaj
  86. celozrnné pečivo
  87. moučníky
  88. koláče
  89. zákusky
  90. křehké máslové těsto
  91. odpalované těsto
  92. linecké těsto
  93. krémy
  94. tvaroh
  95. minutky z telecího masa
  96. drůbež
  97. paštiky
  98. huspenina
  99. galantiny
  100. saláty
  101. kaviár
  102. omeleta
  103. teplé předkrmy
  104. předkrm
  105. hlavní jídlo
  106. dezert
  107. dochucovadlo
  108. pekárna
  109. zavařenina
  110. dort
  111. vitamíny
  112. ovocné pokrmy
  113. zelenina
  114. recept
  115. příloha
  116. minerály
  117. Francie
  118. moučník
  119. grilování
  120. koktejly z vodky
  121. kurzy vaření
  122. služby
  123. hlavní chod
  124. highball sklenice
  125. sklenice highball
  126. sklenice piňa
  127. rum
  128. metoda přímo do sklenice
  129. metoda v mixéru
  130. sklenice na exotické drinky
  131. metoda v šejkru
  132. sklenice V-shape
  133. míchané koktejly
  134. metoda v míchací sklenici
  135. koktejly z rumu
  136. metoda přimo do sklenice
  137. koktejly z whisky
  138. whisky
  139. bourbon
  140. koktejly z ginu
  141. gin
  142. koktejly z tequily
  143. tequila
  144. lekce vaření
  145. kuchařka domů
  146. kuchař domů
  147. recepty online
  148. bar domů
  149. Japonsko
  150. wasabi