ITALSKÁ KUCHYNĚ
Vychází z gastronomie starověkého Říma, je jednodušší než kuchyně
Francouzská, je typicky národní, pestrá, neovlivněná kuchyněmi cizími.
MASO - v kuchyni se upravují všechny druhy jatečního masa, především pak maso z mladých zvířat – mladé tele (vitello di latte) a mladá jehňata, jejichž maso se dá co do jemnosti a lahodnosti porovnat jedině s masem nejjemnějších kuřat.
Oblíbená je i drůbež a další druhy netučného masa. Rovněž se upravuje mleté maso a to nejen opékané, ale také dušené v zelenině nebo v pikantní omáčce, většinou rajčatové. K přípravě pokrmů se používá velmi kvalitní olej, za nejlepší je považován olivový. Olivy se konzumují také konzervované a různě plněné.
TĚSTOVINY - v italské kuchyni se hojně konzumují upravené na různé způsoby, vyrábí se z muky a vajec, bramborové moučky i kukuřičné mouky apod. Různé nudle, čtverečky, špagety, a makarony (nejméně 0,5 m dlouhé), mušličky, a řada dalších tvarů. Vyrábějí se i na objednávku, vaječné i nevaječné, různých barev. Zvlášť oblíbené jsou těstoviny plněné masovými, zeleninovými i jinými náplněmi. Zavářejí se i do polévek. Tyto taštičky, ravioly, se také plní různými náplněmi a podávají se jako hlavní pokrm, zpravidla s kečupem a strouhaným sýrem (sýr je na stole již nastrouhán ve speciálních uzavřených nebo otevřených miskách se lžičkou). Jakýkoliv druh těstovin, především však špagety, se podává také s různými pikantními omáčkami často ochucenými vínem. Jako příloha k masitým pokrmům se podává mimo těstovin i rýže nebo chléb.
PIZZA tento slaný koláč z kynutého těsta se potírá kečupem, tomatovou omáčkou nebo poklade nakrájenými rajčaty a obloží dalšími druhy nakrájené zeleniny (papriky, lilek, chřest, špenát), uzeninami, rybami, žampiony, olivami, ananasem, feferonkami apod. Ochucuje se čsnekem, organem, tymiánem, bazalkou,posype strouhaným sýrem nebo se pokladou plátky sýra a upeče.
ZELENINA patří k základním surovinám italské kuchyně, ze syrové zeleniny se připravují výborné saláty, tepelně zpracovaná se podává jako samostatný pokrm i jako příloha k masu
MOUČNÍKY většinou se celoročně konzumuje zmrzlina, mnoha druhů a výtečné jakosti, často se také podává ovoce.
NÁPOJE k jídlu i během dne se pije víno ředěné vodou, stolní druhy vín i kvalitní vína (nejoblíbenější je Chianti), která se pijí po jídle. Oblíbené jsou také čerstvé šťávy z lisovaného ovoce.
Italská kuchyně má všechny znaky zdravé a moderní kuchyně.
Příklad MENU:
PIKANTNÍ CHŘEST (ASPARAGI APPETITOSI)
ŽAMPIONOVÝ KRÉM S VÍNEM (ZUPPA DI FUNGHI)
TRESKA PO VINCENTINSKU (BASCCALA ALLA VINCENTINA)
TIRAMISU
ITALSKÁ KUCHYNĚ
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.