FRANCOUZSKÁ KUCHYNĚ

 


Minulost francouzské kuchyně můžeme odvodit z římské a italské
kuchyně. Vysoké úrovně nabyla tato kuchyně v době vlády Ludvíka XV. V této době se nejvíce odlišovala od jiných národních kuchyní.
Typickým rysem je příprava pokrmů s velkým množstvím zeleniny. Zelenina je samozřejmou součástí každého stolování během dne, v poledne i večer. Připravují se z ní výtečné saláty nebo se vaří či dusí ve vlastní šťávě a podává přelitá máslem nebo s některými omáčkami. Také omáčky patří k typickým znakům francouzské kuchyně.
 PŘEDKRMY (HORS – D´ OEUVRE VARIES) jsou drobné, často pikantní předkrmy z ryb a dalších mořských živočichů, různých zelenin, masa, žab a hlemýžďů.
 POLÉVKY jsou připravovány z kvalitních surovin. Různé vývary a bujóny jsou často zesilovány klérem. Bílé polévky jsou připravovány ze zeleniny (zvláště hrášku a chřestu), ale i z masa, drůbeže a ryb.

 HLAVNÍ POKRMY:

- Maso – kvalitní druhy masa a vnitřností se často upravují na roštu či rožni, zapékáním. Ostatní druhy se upravují jako ragú, pečením, na omáčky, šťávy.
- Ryby - nejžádanější je mořský jazyk pečený nebo dušený na víně, gratinovaný candát, pstruh, meridony z krabů a ryb, velmi často jsou podávány ústřice a krevety, hlemýždi.
- Drůbež - dušena jarní husa, jemné ragú z kuřat, drůbež na houbách, na česneku, se zeleninou, na rožni apod.

K oblíbeným pochoutkám patří dále:

- šunka,
- paštiky (z husích jater, králičí, srnčí apod.) výtečné kvality. K doplnění a ochucení mnoha pokrmů jsou používány lanýže, které současně tvoří i ozdobu
- přílohy – různě uvařené brambory (kaše), bílý chléb.

 DEZERTY - velice oblíbené jsou zejména různé druhy sýrů (přes 400 druhů), ale podává se též ovoce v různé podobě.
MOUČNÍKY - často se připravují přímo před hostem a flambují se, např. různé druhy palačinek (crêpes – suzetti). Velké oblibě se těší pečivo z listového těsta, odpalovaného těsta a křehkého máslového těsta. Místo moučníků se často podává zmrzlina připravovaná z ovocných šťáv.
NÁPOJE - k pokrmům se pije většinou víno ředěné vodou, stolní i kvalitní druhy vín, šumivá vína i šampaňské, koňaky, oblíbené je však i pivo. Výtečné jsou nealkoholické nápoje, zvláště džusy lisované z čerstvého ovoce.
SNÍDANĚ - bývá lehká, většinou ji tvoří nápoj (čaj, káva, mléko) a bílé pečivo podávané s máslem, džemem či medem
 OBĚD - je lehčí, většinou bez polévky
VEČEŘE - podává se kompletní menu

Příklad  Menu:

 TOULONSKÉ VEJCE
 KAROTKOVÁ POLÉVKA
 BIFTEK NA VÍNĚ
 PROFITEROLKY S ČOKOLÁDOU

Diskusní téma: FRANCOUZSKÁ KUCHYNĚ

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Štítky

  1. gastronomie
  2. zdraví
  3. jídlo
  4. recepty
  5. maso
  6. koktejl
  7. bar
  8. alkohol
  9. ovoce
  10. káva
  11. cukr
  12. gastroservis
  13. těstoviny
  14. vaření
  15. barmanství
  16. pečení
  17. dušení
  18. smažení
  19. studené předkrmy
  20. pečivo
  21. dorty
  22. dezerty
  23. koktejly
  24. boston
  25. vodka
  26. mixér
  27. uzeniny
  28. věpřové
  29. hovězí
  30. lilek
  31. květák
  32. dýně
  33. brokolice
  34. hrušky
  35. listové těsto
  36. polévky
  37. omáčka
  38. ryby
  39. salát
  40. bylinky
  41. rozmarýn
  42. oregano
  43. bazalka
  44. šafrán
  45. máslo
  46. jogurt
  47. fazole
  48. hrách
  49. soja
  50. kroupy
  51. cizrna
  52. kus kus
  53. jáhly
  54. pohanka
  55. mouka
  56. vejce
  57. droždí
  58. kvásek
  59. koření
  60. celer
  61. bobkový list
  62. nové koření
  63. čaj
  64. capucino
  65. kávovar
  66. tortila
  67. chilli
  68. limetka
  69. mexiko
  70. parmezán
  71. smetana
  72. třené těsto
  73. kynuté těsto
  74. předkrmy
  75. hrášek
  76. citrón
  77. polévka
  78. rajčata
  79. česnek
  80. brambory
  81. sůl
  82. mozzarella
  83. kopr
  84. máta
  85. zelený čaj
  86. celozrnné pečivo
  87. moučníky
  88. koláče
  89. zákusky
  90. křehké máslové těsto
  91. odpalované těsto
  92. linecké těsto
  93. krémy
  94. tvaroh
  95. minutky z telecího masa
  96. drůbež
  97. paštiky
  98. huspenina
  99. galantiny
  100. saláty
  101. kaviár
  102. omeleta
  103. teplé předkrmy
  104. předkrm
  105. hlavní jídlo
  106. dezert
  107. dochucovadlo
  108. pekárna
  109. zavařenina
  110. dort
  111. vitamíny
  112. ovocné pokrmy
  113. zelenina
  114. recept
  115. příloha
  116. minerály
  117. Francie
  118. moučník
  119. grilování
  120. koktejly z vodky
  121. kurzy vaření
  122. služby
  123. hlavní chod
  124. highball sklenice
  125. sklenice highball
  126. sklenice piňa
  127. rum
  128. metoda přímo do sklenice
  129. metoda v mixéru
  130. sklenice na exotické drinky
  131. metoda v šejkru
  132. sklenice V-shape
  133. míchané koktejly
  134. metoda v míchací sklenici
  135. koktejly z rumu
  136. metoda přimo do sklenice
  137. koktejly z whisky
  138. whisky
  139. bourbon
  140. koktejly z ginu
  141. gin
  142. koktejly z tequily
  143. tequila
  144. lekce vaření
  145. kuchařka domů
  146. kuchař domů
  147. recepty online
  148. bar domů
  149. Japonsko
  150. wasabi