FRANCOUZSKÁ KUCHYNĚ

 


Minulost francouzské kuchyně můžeme odvodit z římské a italské
kuchyně. Vysoké úrovně nabyla tato kuchyně v době vlády Ludvíka XV. V této době se nejvíce odlišovala od jiných národních kuchyní.
Typickým rysem je příprava pokrmů s velkým množstvím zeleniny. Zelenina je samozřejmou součástí každého stolování během dne, v poledne i večer. Připravují se z ní výtečné saláty nebo se vaří či dusí ve vlastní šťávě a podává přelitá máslem nebo s některými omáčkami. Také omáčky patří k typickým znakům francouzské kuchyně.
 PŘEDKRMY (HORS – D´ OEUVRE VARIES) jsou drobné, často pikantní předkrmy z ryb a dalších mořských živočichů, různých zelenin, masa, žab a hlemýžďů.
 POLÉVKY jsou připravovány z kvalitních surovin. Různé vývary a bujóny jsou často zesilovány klérem. Bílé polévky jsou připravovány ze zeleniny (zvláště hrášku a chřestu), ale i z masa, drůbeže a ryb.

 HLAVNÍ POKRMY:

- Maso – kvalitní druhy masa a vnitřností se často upravují na roštu či rožni, zapékáním. Ostatní druhy se upravují jako ragú, pečením, na omáčky, šťávy.
- Ryby - nejžádanější je mořský jazyk pečený nebo dušený na víně, gratinovaný candát, pstruh, meridony z krabů a ryb, velmi často jsou podávány ústřice a krevety, hlemýždi.
- Drůbež - dušena jarní husa, jemné ragú z kuřat, drůbež na houbách, na česneku, se zeleninou, na rožni apod.

K oblíbeným pochoutkám patří dále:

- šunka,
- paštiky (z husích jater, králičí, srnčí apod.) výtečné kvality. K doplnění a ochucení mnoha pokrmů jsou používány lanýže, které současně tvoří i ozdobu
- přílohy – různě uvařené brambory (kaše), bílý chléb.

 DEZERTY - velice oblíbené jsou zejména různé druhy sýrů (přes 400 druhů), ale podává se též ovoce v různé podobě.
MOUČNÍKY - často se připravují přímo před hostem a flambují se, např. různé druhy palačinek (crêpes – suzetti). Velké oblibě se těší pečivo z listového těsta, odpalovaného těsta a křehkého máslového těsta. Místo moučníků se často podává zmrzlina připravovaná z ovocných šťáv.
NÁPOJE - k pokrmům se pije většinou víno ředěné vodou, stolní i kvalitní druhy vín, šumivá vína i šampaňské, koňaky, oblíbené je však i pivo. Výtečné jsou nealkoholické nápoje, zvláště džusy lisované z čerstvého ovoce.
SNÍDANĚ - bývá lehká, většinou ji tvoří nápoj (čaj, káva, mléko) a bílé pečivo podávané s máslem, džemem či medem
 OBĚD - je lehčí, většinou bez polévky
VEČEŘE - podává se kompletní menu

Příklad  Menu:

 TOULONSKÉ VEJCE
 KAROTKOVÁ POLÉVKA
 BIFTEK NA VÍNĚ
 PROFITEROLKY S ČOKOLÁDOU

Diskusní téma: FRANCOUZSKÁ KUCHYNĚ

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Štítky

  1. kynuté těsto
  2. linecké těsto
  3. krémy
  4. tvaroh
  5. minutky z telecího masa
  6. drůbež
  7. paštiky
  8. huspenina
  9. galantiny
  10. saláty
  11. kaviár
  12. omeleta
  13. předkrm
  14. hlavní jídlo
  15. dezert
  16. dochucovadlo
  17. pekárna
  18. odpalované těsto
  19. křehké máslové těsto
  20. zákusky
  21. předkrmy
  22. tymián
  23. hrášek
  24. citrón
  25. polévka
  26. rajčata
  27. česnek
  28. rýže
  29. brambory
  30. sůl
  31. mozzarella
  32. kopr
  33. zelený čaj
  34. celozrnné pečivo
  35. moučníky
  36. koláče
  37. zavařenina
  38. dort
  39. vitamíny
  40. metoda v míchací sklenici
  41. koktejly z rumu
  42. metoda přimo do sklenice
  43. koktejly z whisky
  44. whisky
  45. bourbon
  46. koktejly z ginu
  47. gin
  48. koktejly z tequily
  49. tequila
  50. lekce vaření
  51. kuchařka domů
  52. kuchař domů
  53. recepty online
  54. bar domů
  55. Japonsko
  56. míchané koktejly
  57. sklenice V-shape
  58. metoda v šejkru
  59. ovocné pokrmy
  60. slané chuťovky
  61. recept
  62. příloha
  63. minerály
  64. moučník
  65. grilování
  66. koktejly z vodky
  67. hlavní chod
  68. highball sklenice
  69. sklenice highball
  70. sklenice piňa
  71. rum
  72. metoda přímo do sklenice
  73. metoda v mixéru
  74. sklenice na exotické drinky
  75. wasabi
  76. káva
  77. dorty
  78. dezerty
  79. koktejly
  80. boston
  81. vodka
  82. služby
  83. kurzy vaření
  84. mixér
  85. uzeniny
  86. věpřové
  87. hovězí
  88. lilek
  89. květák
  90. dýně
  91. brokolice
  92. hrušky
  93. pečivo
  94. studené předkrmy
  95. smažení
  96. ovoce
  97. alkohol
  98. bar
  99. koktejl
  100. zelenina
  101. maso
  102. recepty
  103. jídlo
  104. zdraví
  105. gastronomie
  106. gastroservis
  107. těstoviny
  108. vaření
  109. barmanství
  110. pečení
  111. dušení
  112. listové těsto
  113. polévky
  114. omáčka
  115. droždí
  116. kvásek
  117. koření
  118. celer
  119. bobkový list
  120. nové koření
  121. čaj
  122. capucino
  123. kávovar
  124. teplé předkrmy
  125. tortila
  126. chilli
  127. limetka
  128. mexiko
  129. parmezán
  130. smetana
  131. vejce
  132. mouka
  133. pohanka
  134. ryby
  135. salát
  136. bylinky
  137. rozmarýn
  138. oregano
  139. bazalka
  140. šafrán
  141. máslo
  142. jogurt
  143. fazole
  144. hrách
  145. soja
  146. kroupy
  147. cizrna
  148. kus kus
  149. jáhly
  150. třené těsto