ANGLICKÁ KUCHYNĚ


Pokrmy původní anglické kuchyně byly poměrně jednoduché, ve velké
míře ji ovlivňovala domácí produkce surovin. Po průniku kuchyně francouzské začíná rozkvět, který byl podpořen i nadvládou nad koloniemi,kde byla možnost získání nových zdrojů surovin (čaj, kari koření, apod.). Angličané jako první začali používat moderní kuchyňské stroje a vaření potravin v páře, které má důležitou úlohu z hlediska správné výživy.
 SNÍDANĚ (BREAKFAST) - den Angličana začíná šálkem silného čaje, většinou se smetanou, který pije ještě před snídaní (early tea), případně pije různé druhy ovocných či zeleninových šťáv (pomerančová, citronová, grapefruitová, rajčatová, zelná).
Snídaně v Anglii patří k nejvydatnějším pokrmům dne, velmi důležitou součástí jsou kaše - ovesná (porridge), případně z kukuřičných vloček. Dále se konzumují různé typy corn-flakes, zalité pouze studeným nebo horkým mlékem, případně promíchané s jogurtem. Z masitých pokrmů je oblíbená šunka, anglická slanina, jehněčí, skopové a hovězí maso (nejčastěji upravené na roštu), různě upravené ryby (treska, sleď, kambala, uzenáč), velmi oblíbená jsou i vaječná jídla, např. sázená nebo smažená vejce, míchaná vajíčka, různé druhy omelet.
Doplňkem hlavního chodu bývají topinky, máslo, pomerančový džem nebo marmeláda, vše zapíjeno oblíbeným čajem.
 OBĚD (LUNCH) bývá jednoduchý, skládá se převážně z čaje a teplých či studených obložených toastů, lehkých zeleninových salátů s kuřecím masem či tuňákem
 VEČEŘE (DINNER) je hlavním jídlem dne. Bývá velmi bohatá a angličané ji považují za slavnostní událost. Tomu podřizují výběr jídel a oblečení, k večeří většinou bývá kompletní menu:
 Předkrm – velmi důležitá součást večeře, Mohou to být různě upravení korýši, kteří se podávají v teplé i studené podobě. Oblíbené jsou i pokrmy ze sýrů (proslulé sýry Chester, Cheddar, Stilton, Gloucester, Wiltshire, Blue Dorset). Z vepřového masa se připravuje zejména Yorshirská šunka, která se podává teplá.
 Polévky připravují se z hovězího a skopového masa. Při mimořádně slavnostních příležitostech se servíruje želví polévka. K oblíbeným plévkám patří silný bujón z hovězího masa (Beef-tea), který se podává jak teplý, tak studený.
 Hlavní pokrmy:
 Z hovëzího masa - svíčková v bramborovém těstě, svíčkové řezy se slaninou, rumpsteak s bylinkovým máslem
 Z telecího masa - telecí žebírko se šunkou na smetaně, telecí řezy plněné husími játry, telecí žebírka v papilotě
 Ze skopového masa – skopová kýta pečená na anglický způsob, skopové s kapustou, skopová plec na majoránce
 Z vnitřností – oblíbené jsou zejména telecí ledvinky nebo játra na roštu, telecí brzlík
Z drůbeže – krocan plněný kaštanovou nádivkou, drůbeží paštika
 Ze zvëřiny – maso se upravuje na anglický způsob a podává se s různými omáčkami (brusinkovou, jablečnou, angreštovou, s kečupem, s worcesterem)
Přílohy - nejčastější přílohou jsou různě upravené brambory (zejména smažené hranolky), těstoviny, bílé pečivo (nikoliv rohlíky sypané kmínem a mákem). Pokrmy jsou bohatě obložené zeleninou
(nezahuštěnou) s máslem
 Moučníky - typické jsou slané i sladké pudinky, nesmí chybět při žádné příležitosti. Nejoblíbenější je vánoční pudink, připravovaný
v několika variantách. Mnohé pudinky se začínají připravovat už měsíc před podáváním. Dále se připravují páje, ovocné koláče, zmrzlina a zmrzlinové poháry
 Nápoje – velký výběr kvalitních i silných piv, skotská whisky (se sodou), víno a šťávy z ovoce.

Příklad MENU:

 DOVERSKÝ MOŘSKÝ JAZYK
 KRUPKOVÁ POLÉVKA
 PEČENÉ KUŘE NA ANGLICKÝ ZPŮSOB
 DRŮŽIČKY

Diskusní téma: ANGLICKÁ KUCHYNĚ

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Štítky

  1. kynuté těsto
  2. linecké těsto
  3. krémy
  4. tvaroh
  5. minutky z telecího masa
  6. drůbež
  7. paštiky
  8. huspenina
  9. galantiny
  10. saláty
  11. kaviár
  12. omeleta
  13. předkrm
  14. hlavní jídlo
  15. dezert
  16. dochucovadlo
  17. pekárna
  18. odpalované těsto
  19. křehké máslové těsto
  20. zákusky
  21. předkrmy
  22. tymián
  23. hrášek
  24. citrón
  25. polévka
  26. rajčata
  27. česnek
  28. rýže
  29. brambory
  30. sůl
  31. mozzarella
  32. kopr
  33. zelený čaj
  34. celozrnné pečivo
  35. moučníky
  36. koláče
  37. zavařenina
  38. dort
  39. vitamíny
  40. metoda v míchací sklenici
  41. koktejly z rumu
  42. metoda přimo do sklenice
  43. koktejly z whisky
  44. whisky
  45. bourbon
  46. koktejly z ginu
  47. gin
  48. koktejly z tequily
  49. tequila
  50. lekce vaření
  51. kuchařka domů
  52. kuchař domů
  53. recepty online
  54. bar domů
  55. Japonsko
  56. míchané koktejly
  57. sklenice V-shape
  58. metoda v šejkru
  59. ovocné pokrmy
  60. slané chuťovky
  61. recept
  62. příloha
  63. minerály
  64. moučník
  65. grilování
  66. koktejly z vodky
  67. hlavní chod
  68. highball sklenice
  69. sklenice highball
  70. sklenice piňa
  71. rum
  72. metoda přímo do sklenice
  73. metoda v mixéru
  74. sklenice na exotické drinky
  75. wasabi
  76. káva
  77. dorty
  78. dezerty
  79. koktejly
  80. boston
  81. vodka
  82. služby
  83. kurzy vaření
  84. mixér
  85. uzeniny
  86. věpřové
  87. hovězí
  88. lilek
  89. květák
  90. dýně
  91. brokolice
  92. hrušky
  93. pečivo
  94. studené předkrmy
  95. smažení
  96. ovoce
  97. alkohol
  98. bar
  99. koktejl
  100. zelenina
  101. maso
  102. recepty
  103. jídlo
  104. zdraví
  105. gastronomie
  106. gastroservis
  107. těstoviny
  108. vaření
  109. barmanství
  110. pečení
  111. dušení
  112. listové těsto
  113. polévky
  114. omáčka
  115. droždí
  116. kvásek
  117. koření
  118. celer
  119. bobkový list
  120. nové koření
  121. čaj
  122. capucino
  123. kávovar
  124. teplé předkrmy
  125. tortila
  126. chilli
  127. limetka
  128. mexiko
  129. parmezán
  130. smetana
  131. vejce
  132. mouka
  133. pohanka
  134. ryby
  135. salát
  136. bylinky
  137. rozmarýn
  138. oregano
  139. bazalka
  140. šafrán
  141. máslo
  142. jogurt
  143. fazole
  144. hrách
  145. soja
  146. kroupy
  147. cizrna
  148. kus kus
  149. jáhly
  150. třené těsto