ANGLICKÁ KUCHYNĚ
Pokrmy původní anglické kuchyně byly poměrně jednoduché, ve velké
míře ji ovlivňovala domácí produkce surovin. Po průniku kuchyně francouzské začíná rozkvět, který byl podpořen i nadvládou nad koloniemi,kde byla možnost získání nových zdrojů surovin (čaj, kari koření, apod.). Angličané jako první začali používat moderní kuchyňské stroje a vaření potravin v páře, které má důležitou úlohu z hlediska správné výživy.
 SNÍDANĚ (BREAKFAST) - den Angličana začíná šálkem silného čaje, většinou se smetanou, který pije ještě před snídaní (early tea), případně pije různé druhy ovocných či zeleninových šťáv (pomerančová, citronová, grapefruitová, rajčatová, zelná).
Snídaně v Anglii patří k nejvydatnějším pokrmům dne, velmi důležitou součástí jsou kaše - ovesná (porridge), případně z kukuřičných vloček. Dále se konzumují různé typy corn-flakes, zalité pouze studeným nebo horkým mlékem, případně promíchané s jogurtem. Z masitých pokrmů je oblíbená šunka, anglická slanina, jehněčí, skopové a hovězí maso (nejčastěji upravené na roštu), různě upravené ryby (treska, sleď, kambala, uzenáč), velmi oblíbená jsou i vaječná jídla, např. sázená nebo smažená vejce, míchaná vajíčka, různé druhy omelet.
Doplňkem hlavního chodu bývají topinky, máslo, pomerančový džem nebo marmeláda, vše zapíjeno oblíbeným čajem.
 OBĚD (LUNCH) bývá jednoduchý, skládá se převážně z čaje a teplých či studených obložených toastů, lehkých zeleninových salátů s kuřecím masem či tuňákem
 VEČEŘE (DINNER) je hlavním jídlem dne. Bývá velmi bohatá a angličané ji považují za slavnostní událost. Tomu podřizují výběr jídel a oblečení, k večeří většinou bývá kompletní menu:
 Předkrm – velmi důležitá součást večeře, Mohou to být různě upravení korýši, kteří se podávají v teplé i studené podobě. Oblíbené jsou i pokrmy ze sýrů (proslulé sýry Chester, Cheddar, Stilton, Gloucester, Wiltshire, Blue Dorset). Z vepřového masa se připravuje zejména Yorshirská šunka, která se podává teplá.
 Polévky připravují se z hovězího a skopového masa. Při mimořádně slavnostních příležitostech se servíruje želví polévka. K oblíbeným plévkám patří silný bujón z hovězího masa (Beef-tea), který se podává jak teplý, tak studený.
Hlavní pokrmy:
 Z hovëzího masa - svíčková v bramborovém těstě, svíčkové řezy se slaninou, rumpsteak s bylinkovým máslem
 Z telecího masa - telecí žebírko se šunkou na smetaně, telecí řezy plněné husími játry, telecí žebírka v papilotě
 Ze skopového masa – skopová kýta pečená na anglický způsob, skopové s kapustou, skopová plec na majoránce
 Z vnitřností – oblíbené jsou zejména telecí ledvinky nebo játra na roštu, telecí brzlík
Z drůbeže – krocan plněný kaštanovou nádivkou, drůbeží paštika
 Ze zvëřiny – maso se upravuje na anglický způsob a podává se s různými omáčkami (brusinkovou, jablečnou, angreštovou, s kečupem, s worcesterem)
Přílohy - nejčastější přílohou jsou různě upravené brambory (zejména smažené hranolky), těstoviny, bílé pečivo (nikoliv rohlíky sypané kmínem a mákem). Pokrmy jsou bohatě obložené zeleninou
(nezahuštěnou) s máslem
 Moučníky - typické jsou slané i sladké pudinky, nesmí chybět při žádné příležitosti. Nejoblíbenější je vánoční pudink, připravovaný
v několika variantách. Mnohé pudinky se začínají připravovat už měsíc před podáváním. Dále se připravují páje, ovocné koláče, zmrzlina a zmrzlinové poháry
 Nápoje – velký výběr kvalitních i silných piv, skotská whisky (se sodou), víno a šťávy z ovoce.
Příklad MENU:
 DOVERSKÝ MOŘSKÝ JAZYK
 KRUPKOVÁ POLÉVKA
 PEČENÉ KUŘE NA ANGLICKÝ ZPŮSOB
 DRŮŽIČKY
                       
        Diskusní téma: ANGLICKÁ KUCHYNĚ
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.
