Základní pravidla při přípravě míchaných nápoju:
1. Sklenka, v níž se bude nápoj servírovat musí být vždy předchlazená.
Používají se třemi způsoby:
a) Sklenku vložíme do lednice nebo mrazáku.
b) Frapování – sklenice se naplní do 2/3 ledem a míchací tyčinkou se ledem
míchá, dokud se sklo nevychladí. Před naléváním surovin se musí voda
z tajícího ledu slít pomocí sítka nebo barové lžíce.
c) Sklenice se naplní ledem a postaví se na bar. Připraví se nápoj dle
receptury a před přeléváním do sklenice z ní tající led vysypeme a
vložíme led nový.
Sklenice se vždy bere za spodní část.
2. Horké nápoje se podávají vždy do předehřátých nádob.
3. Všechny pracovní pomůcky barmana je nutné udržovat v naprosté čistotě.
Použité pomůcky se omývají a čistí ihned po použití. Pravidelně se vymývají
nádoby na led, na ovoce, čistí dřezy, prkénka, nalévátka atd.
4. Dodržujte stanovené suroviny a jejich množství dle dané receptury.
Především sirupy a hořké surovinu mohou i při nepatrně zvýšeném množství
zcela změnit konečnou chuť nápoje.
5. Led je nejdůležitější surovinou baru. Používejte vždy nový čistý led a nikdy
na něj nasahejte rukou. Používejte kleště, lopatku nebo lžíci. Nikdy nepoužívame stejný led - např. při míchaní a podávání koktejlů.
6. Používejte kvalitní suroviny a dbejte na jejich správné uskladnění.
7. Ovocné šťávy, limonády, minerální či sodové vody a sekty se skladují
v lednici a podávají dobře vychlazené.
8. Používejte vždy čerstvá vejce, která nejdříve rozklepněte do zvláštní nádoby
a přesvědčte se o jejich nezávadnosti.
9. Mléko musí být také vždy čerstvé, nikdy ne svařené. Smetana má být 33%.