Základní pravidla při přípravě míchaných nápoju:

 
1. Sklenka, v níž se bude nápoj servírovat musí být vždy předchlazená. 
Používají se třemi způsoby:
a) Sklenku vložíme do lednice nebo mrazáku.
b) Frapování – sklenice se naplní do 2/3 ledem a míchací tyčinkou se ledem
míchá, dokud se sklo nevychladí. Před naléváním surovin se musí voda
z tajícího ledu slít pomocí sítka nebo barové lžíce.
c) Sklenice se naplní ledem a postaví se na bar. Připraví se nápoj dle
receptury a před přeléváním do sklenice z ní tající led vysypeme a
vložíme led nový.
Sklenice se vždy bere za spodní část.
 

2. Horké nápoje se podávají vždy do předehřátých nádob.

 

 

3. Všechny pracovní pomůcky barmana je nutné udržovat v naprosté čistotě.
Použité pomůcky se omývají a čistí ihned po použití. Pravidelně se vymývají
nádoby na led, na ovoce, čistí dřezy, prkénka, nalévátka atd.
 

4. Dodržujte stanovené suroviny a jejich množství dle dané receptury.
Především sirupy a hořké surovinu mohou i při nepatrně zvýšeném množství
zcela změnit konečnou chuť nápoje.

 

 

5. Led je nejdůležitější surovinou baru. Používejte vždy nový čistý led a nikdy
na něj nasahejte rukou. Používejte kleště, lopatku nebo lžíci. Nikdy nepoužívame stejný led - např. při míchaní a podávání koktejlů.
 

6. Používejte kvalitní suroviny a dbejte na jejich správné uskladnění.
 

7. Ovocné šťávy, limonády, minerální či sodové vody a sekty se skladují
v lednici a podávají dobře vychlazené.
 

8. Používejte vždy čerstvá vejce, která nejdříve rozklepněte do zvláštní nádoby
a přesvědčte se o jejich nezávadnosti.
 

9. Mléko musí být také vždy čerstvé, nikdy ne svařené. Smetana má být 33%.

 

 
10. Ovoce a bylinky musí být vždy čerstvé a řádně omyté. Uchovávají se v
chladničce. Do nápojů se vkládají pomocí barového nože, kleští nebo pinzety.
Česká barmanská asociace povoluje, že 25% ozdoby mohou tvořit nejedlé části
rostlin, které se mohou za nejedlou část uchopit rukou.
 

11. V šejkru nikdy neprotřepáváme nápoje sycené oxidem uhličitým, nebezpečí
výbuchu!
 

12. Nápoj se podává okamžitě po namíchání.