Zbožíznalectví
Vodka
Čirý neutrální destilát bez chuti a aroma.
Původním domovem je Rusko a Polsko.
Vyrábí se destilací z obilí (žita, pšenice, ječmene), speciálních odrůd
brambor a melasy.
Podstatnou součástí výroby vodky je filtrace destilátu přes aktivní uhlí.
Po ukončení výrobního procesu se vodka přímo
lahvuje a nenechává se zrát v sudech.
Nejznámější značky vodky:
Absolut (Švédsko)
Finlandia (Finsko)
Smirnoff (Velká Británie, původem z Ruska)
Stolichnaya (Rusko)
Sky (USA)
Wyborowa (Polsko)
Vodku podáváme vždy řádně vychlazenou, nejlépe kolem teploty 0°C.
Gin
Čirý bezbarvý obilný destilát.
Původním domovem je Nizozemí.
Vyrábí se:
a) macerací – obilný líh se maceruje se 4 – 12 i více druhů položek –
jalovec, koření a byliny
b) redestilací – vzniklý macerát projde ještě jednou destilací
c) filtrací – obilný destilát se přefiltruje přes jalovec, případně i různé
směsi koření a bylin.
· Po ukončení výrobního procesu se gin nechá odležet a poté lahvuje.
Nejznámější značky ginu:
London Dry Gin
Beefeater Gin
Plymouth Gin
Bombay Saphire Gin
Gordon´s Gin
Tanqueray Gin
· Gin se podává chlazený s několika kostkami ledu.
Rum
Destilát z fermentované šťávy cukrové třtiny.
Původním domovem je oblast karibiská oblast Atlantického oceánu –
ostrov Hispaniol.
Vyrábí se destilací z fermentované šťávy z melasy.
Po ukončení výrobního procesu rum zraje v dubových sudech. Stáří se
spíše kratší dobu z důvodů ztráty velkého množství na odparech.
Některé kvalitnější rumy se stáří i delší dobu, ale ztráta v odparech se
poté promítne v ceně.
Dělení rumu:
a) bílý rum – lehký, jemná chuť
b) zlatý rum – medium
c) tmavý rum – výrazná hutná chuť.
Nejznámější značky rumu:
Bacardi Rum – země původu Portoriko
Havana Club – země původu Kuba
Captain Morgan – země původu Jamajka
Cachaça – země původu Brazílie
· Lehké bílé a zlaté rumy se podávají lehce chlazené většinou jako aperitiv
a používají se do míchaných nápojů. Tmavé rumy se většinou nechladí a
podávají jako digestiv.
Tequila
Pálenka ze srdce rostliny Modrá agáve a pochází z mexika.
· Srdce agáve se naseká na malé kusy, které se poté asi 24 hodin vaří
pod tlakem. Z této kaše se vylisuje šťáva, která se nech zkvasit, a poté
následuje destilace.
Druhy tequily:
a) Silver – ihned po destilaci se stáčí do lahví.
b) Reposado – zraje nejméně 2 až 11 měsíců v dubových sudech.
c) Gold – zraje 3 – 12 měsíců v dubových sudech, někdy se přidává
karamel.
d) Anejo – zraje v sudech až 3 roky, někdy i déle, ale maximálně 10
let, jinak zhořkne.
Nejznámější značky tequily:
Olmeca
El Jimador
Pepe Lopez
· Silver tequila se používá spíše do koktejlů. Tequila gold se podává čistá .
Může se podávat chlazená i nechlazená.