DRUHY BARMANSTVÍ

 

Flair bartending

Tento styl práce za barem spočívá v nadhazování, žonglování a chytání lahví,
míchacích médií, sklenic a ledu při přípravě míchaného nápoje. Používá se
různá řada technik a prvků v různě obtížných pozicích např. házení za zády, při
otočce atd. Také otočení sklenice s hotovým nápojem o 360 stupňů není výjimkou.
Pracuje se s lahvemi, které mají pouze minimální obsah tekutiny.
Tato práce vyžaduje barmanovu zručnost, neustálý trénink a musí k tomu být
samozřejmě přizpůsobeny jak prostorové tak marketingové podmínky.
Vždy se musí dodržet daná receptura, tzn. míry, vzhled a chuť nápoje.

Working flair

Rychlý a v dnešní době nejpoužívanější způsob práce za barem s použitím
některých prvků free stylu. Barman pracuje s plnými lahvemi a nápoje se
připravují v Boston šejkru. Součástí working flairu nejsou dlouhé sestavy, ale
elegantní, zábavná a rychlá příprava a servis nápoje.

Show bartending

Exhibiční vystoupení barmanů na různých společenských akcích, v médiích a
soutěžích. Je to kombinace různých pohybů a technik spojených do speciálních
choreografických sestav. Známá je také fire show (freestyle s hořícími lahvemi)
nebo UV show (freestyle vystoupení pod uv světlem).