Dělení míchaných nápojů

 

 

1) dle obsahu alkoholu
- alkoholické
- nealkoholické (soft drinks)

2) dle pozice vůči menu
- před jídlem - aperitivy
- po jídle – digestivy

3) dle velikosti porce
- krátké (short drinks) - do 10 cl
- střední (medium drinks) - do 20 cl
- dlouhé (long drinks) - až 30 cl a více

4) dle obsahu cukru
- suché (dry)
- polosuché (medium dry)
- sladké (sweet)
5) dle teploty
- studené
- teplé (hot drinks)

6) dle technologického postupu:

Bowle

 


Připravují se ve speciální terině (mísa ve tvaru polokoule s poklicí zabraňující
zvětrávání nápoje). Vždy musí obsahovat nejméně jednu perlivou složku (sekt,
soda, limonáda), víno, čerstvé či kompotované ovoce, dále můžeme použít
likér, cukrový sirup i vonné byliny. Tyto nápoje se připravují předem pro větší počet lidí.
Bowle se podává vždy dobře vychlazená (bez ledu!) ve speciálních
šálcích na podšálku se lžičkou. Pro přípravu dětské bowle použijeme místo
alkoholických nápojů mošt.
Nejvhodnější druhy ovoce: ananas, jahody, maliny, broskve, meruňky.

 

Coctails (koktejl)

 


Dnes se tento název používá jako všeobecný. Typický koktejl byl podávan do skla typu V-shape (tvar V) bez ledu.Obsah sklenic bol okolo 1dcl.

 

Cobblers

 

Long drinky bez sody, toniku nebo jiných perlivých nápojů. Připravují se přímo do vychlazené sklenice
goblet nebo tumbler. Drink zdobíme vždy ovocem.
Ke sklence se vždy přikládá lžička, sací brčko a podšálek
na jejich odložení. 

 

Coolers

 


Připravují a servírují se ve sklenici tumbler o obsahu 30cl a více. Do tumbleru
se vloží spirála z celého citronu či pomeranče (případně obě) tak, že jedna část
spirály je zavěšená přes okraj sklenky. Poté se přidají kostky ledu, odměřená
lihovina, víno či nealkoholický likér a doplní se sodovkou nebo jiným syceným
nealkoholickým nápojem. Typické pro tyto nápoje je suchost, na přání hosta je
možné nápoj přisladit cukrovým sirupem nebo likérem. Jsou to long drinky připravené na bázi citrusových plodů a alkoholu, s perlivým nápojem a ledem.

 

Collinsses

 


Připravují se a podávají ve sklence tumbler o obsahu nejméně 30 cl až 50 cl.
Do sklenky se odměří asi 2 – 3 cl cukrového sirupu, přidají se asi 4 cl citrónové
šťávy (středně velký citron) a 8 cl lihoviny. Vše se promíchá barovou lžičkou,
přidá se několik kostek ledu a sklenice se doplní předchlazenou sodovkou. Poté
se nápoj znovu opatrně promíchá, ozdobí plátky citrusů a třešní, podává se
s přiloženým sacím brčkem. Patří mezi nejstarší, nejdelší a nejpopulárnější long
drinky. Vytvořily tzv. rodinu, jejíž „příbuzní“ se jmenují dle použitých bází:
Colonel Collins - s bourbon whisky, Mike Collins - s irskou whisky, Pedro Collins
- s kubánským rumem, Jack Collins - s calvadosem, Pierre Collins - s koňakem,
Sandy Collins - se skotskou whisky.

 

Crustas(krasty)

 


Typické pro tyto nápoje je cukrová ozdoba (krusta) na lemu sklenice. Jsou to převážně pánské nápoje, pijí se hlavně večer po jídle. Nejdříve si
nachystáme sklenici – okraj sklenice (středně velká na víno, koktejlová,
případně tzv. old fashioned glass) navlhčíme plátkem citronu či limety a poté
sklenici tímto okrajem ponoříme do misky s cukrem, v dnešní době lze použít
krustovač viz. kapitola 1. Do šejkru vložíme kostky ledu, přidáme 1 díl
cukrového sirupu, 2 díly citrónové šťávy, 1-2 střiky maraschina, 4 - 8 dílů
zvolené lihoviny a důkladně protřepeme. Poté se nápoj opatrně přelije do
připravené sklenice (pozor na krustu) a na konec se vloží citrónová spirála. Při
servírování je dobré přiložit ubrousek na otření rukou, které mohou přijít do
styku s cukrem stékajícím dolů po sklenici.

 

Daisies

 

Long drinky velmi vhodné pro horké letní dny. Složení: směs destilátů a ovocných šťáv přislazených červeným sirupem a dolitá sodou.
Ozdoba z ovoce.

 

Egg Noggs

 


Typické pro tyto nápoje je mléko a vejce (pozor, vždy použít jen čerstvá vejce!),
z lihovin nejčastěji rum, brandy, ale také dezertní vína či destiláty. Podávají se
studené i teplé a jejich příprava je různá.

Studený egg nogg – v šejkru protřepeme vejce s cukrem a zvolenou lihovinou,
toto nalijeme do sklenice (tumbler), dolijeme studeným mlékem a ovoníme
strouhaným muškátovým oříškem.
Teplý egg nogg – přímo do tumbleru vložíme žloutek a cukr a promícháme
vidličkou. Za neustálého šlehání přiléváme horké mléko a lihovina a v závěru
opět ovoníme strouhaným muškátovým oříškem.

 

Fixes


Připravují a podávají se v malých tumblerech s přiloženou slámkou. Sklenice se
naplní mletým nebo vločkovým ledem, přidá se 1 díl Cherry Brandy, 2 díly
citrónové šťávy a 4 díly lihoviny, poté se nápoj promíchá a na konec se na
hladinu položí silnější řez citronu, který je o trochu menší než je průměr
tumbleru.
 
Fizzes

 


Typické pro „fizy“ je, že při servírování hostovi musí nápoj šumět. V šejkru
protřepáváme 1 díl cukrového sirupu, 2 díly citrónové šťávy a 4 díly lihoviny
dokud se neojíní nebo do typického měkkého zvuku ledu. Poté nápoj přelijeme
do tumbleru či flétny a zprudka dolijeme sodovkou, sektem nebo jiným syceným
nápojem.

 

Flips(short drinky)

 


Charakteristická surovina je žloutek (pouze čerstvá vejce), dále cukr a lihovina.
Vše se velmi krátce a razantně protřepe v šejkru, poté přelije do flipového
poháru (příp. malý goblet) a před podáním zlehka nahoru strouhneme
muškátový oříšek.

Frappés(short drinky)

 


Servírují se ve sklence na šumivé víno, koktejlové sklence nebo v nižším
tumbleru s přiloženou lžičkou a slámkou. Sklenici naplníme vločkovým nebo
jemně mletým ledem a přilijeme odměřenou lihovinu nebo likér, ať už typický
mátový, anýzový či jiný. Jakákoliv lihovina na drceném ledu(frappés - drcený led).

 

Glacés(glacés - kostky ledu)

 


Rozdíl mezi předchozí skupinou je, že se používají ledové kostky, které se
pomalu přelévají lihovinou. Servírují se ve sklence typu „old fashioned“ bez
slámky a s karafou čerstvé vody. Sklenku je také možné předem preparovat
střikem Angostury nebo Bitter Orange, takto upravené nápoje se jmenují
Straights.

Grogs

 


Teplé míšené nápoje, jejichž základní suroviny cukr, citrónovou šťávu, lihovinu
a vodu vložíme do varné nádoby a přivedeme těsně pod bod varu (nesmí se
vařit!). Servírujeme ve sklenkách z varného skla s ouškem a přiloženou lžičkou.

 

Highballs

 


Připravují a servírují se v tumblerech (highball glass). Základní surovinou je
lihovina a nápoj sycený oxidem uhličitým nebo suchý či polosuchý sekt,
případně barvicí nebo ochucující složky, nikdy však neobsahují citrusovou
šťávu!
 
Ice-Cream-Frappés

 


Připravují v šejkru nebo elektrickém mixéru z 1 – 2 porcí ovocné zmrzliny, mléka a aromatické přísady a sirupy.
Servírují se ve vysokých tumblerech s přiloženou
dlouhou lžičkou a slámkou většího průměru.

 

Juleps

 


Základní surovinou je máta peprná a cukrový sirup, dále destilát a střiky
Angostury. V míchací sklenici se připraví základ z 1 lžíce cukrového sirupu, 2 –
3 střiky Angostury a asi tuctu mladých neporušených lístků z čerstvé máty,
které se opatrně vymačkají opačným koncem barové lžičky, a vše se déle
důkladně promíchá. Poté se do základu vlije odměřená lihovina (např. whiskey)
a po dalším promíchání se vše přelije přes sítko do tumbleru, který je vytažený
z lednice či mrazáku a naplněný jemně mletým nebo vločkovým ledem. Dle
potřeby se může doplnit lihovina asi do ¾ výšky sklenice a nápoj se míchá než
na sklenici vznikne námraza. Před servírováním ještě ozdobíme snítkou máty,
která je opláchnutá a lehce zasypaná moučkovým cukrem a vložíme slámku.

 

Lemonades

 


Připravují a podávají se v tumblerech o obsahu 30 cl, které se naplní drceným
ledem, poté se přidají 2 – 4 čerstvé šťávy z citrusových plodů (dle možností) a
sodovka nebo pitná voda, případně i alkohol. Nápoj se řádně promíchá, ozdobí
ovocem a servíruje se s přiloženou limonádovou lžičkou a slámkou.

Milk shakes

 


Základní surovinou tohoto nealkoholického nápoje je vždy mléko, led a další
suroviny dle receptury. Vše se promíchá v šejkru nebo elektrickém mixéru,
přelije do vyššího tumbleru a nahoru se strouhne např. muškátový oříšek,
čokoláda, atd.

 

Pousse cafés

 


Podávají se bez ledu speciálních sklenkách tulipánového tvaru, do kterých se
vrství podle váhy různobarevné likéry, destiláty a někdy i nealkoholické nápoje.
Při přípravě i servisu je nutná opatrnost a zručnost, aby se jednotlivé vrstvy
nepromíchaly. Přikládá se brčko, aby se nápoj mohl pít i po jednotlivých
vrstvách.

 

Punches

 


Teplé i studené nápoje připravované ve speciální punčové terině z ovoce,
ovocných šťáv, cukru, vína, lihovin a koření. Pro ochlazení upřednostňujeme
velký kus ledu před kostkami, aby se punč co nejméně naředil.

 

Sodas

 


Připravují se velmi jednoduše přímo do tumbleru, do kterého se vloží několik
kostek ledu, odměří se lihovina a doplníme vychlazenou sodovkou.

Sorbets

 


Připravují a podávají se ve vychlazených miskách na šumivé víno s přiloženou
lžičkou a slámkou. Sklenka se naplní do 2/3 ledem nebo zmrzlinou, ozdobí
ovocem a přidá se lihovina dle receptury.

 

Sours

 


Připravují se v šejkru, do kterého se nejprve vloží kostky ledu, dále citrusové
šťávy, cukrový sirup a lihovinu dle receptury. Vše řádně protřepeme a přelijeme
do sklenky na sour ve tvaru šampaňské flétny či koktejlové sklenky. Nakonec
sklenku ozdobíme řezy citrusů a koktejlovou třešní.

 

Toddies

 


Nápoje velmi podobné slingům, které se ale dolévají obyčejnou vodou a vkládá
se do nich plátek citrusů nebo řez jejich kůry. V případě teplých toddies je
podáváme v předehřátých sklenkách z varného skla.

 

Fancy drinks

 


Tyto nápoje většinou vznikají na různých barmanských soutěžích a nejsou
předem určeny specifickými parametry. Ukáže se zde fantazie a kreativita jejich
autora. Nelze je proto zařadit do žádné z uvedených skupin nápojů.

 

Bucks
 



Připravují se a podávají přímo ve sklence tumbler. Do tumbleru se vymačká a
vhodí ¼ citronu, přidá se lihovina, led a zázvorová limonáda či jiné
nealkoholické nápoje. Při jejich přípravě se zásadně nepoužívá cukr.

 

Mulls

 


Vlažná kořeněná oslazená vína, která se podávají ve džbánu.

Negus

 


Oslazené kořeněné víno (např. portské nebo sherry)naředěné horkou vodou.
Tento nápoj nese jméno britského plukovníka Francise Neguse žijícího v době
královny Anny.
 
Possets

 


Základní surovinou je oslazené a okořeněné mléko doplněné horkou limonádou
nebo vínem, případně vajíčkem (egg-posset). Připravují se i podávají
v tumbleru.

 

Puffs

 


V šejkru připravíme základ z mléka a libovolného likéru v poměru 1 k 1. Poté
přelijeme asi do 2/3 obsahu sklenice, dolijeme sodovkou, rychle promícháme a
servírujeme.


Rickeys

 


Připravují a servírují se v tumbleru o obsahu asi 20 cl s přiloženou limonádovou
lžičkou. Do sklenice vložíme šťávu z 1 limety (nikdy ne citrónovou!), 6 – 8 cl
lihoviny, 2 kostky ledu a dolijeme sodovkou nebo sycenou minerálkou. Pokud
není lihovina sladká, můžeme přidat i lžičku cukrového sirupu.

Sangarees („sangrie“)

 


Vychlazená vína, piva či likéry oslazená zpravidla cukrovým sirupem, podávaná
v tumblerech. Před podáváním se nad nimi strouhne muškátový oříšek.

 

Schamparelles (Scaffas)

 


V podstatě velké „Pousse cafés“ (vrstvené likéry, lihoviny atd.) servírované ve
sklenkách na sherry. Jedna z nejstarších receptur předepisuje postupně stejné
vrstvy Orange Curacaa, žluté Chartreuse, anýzového likéru a koňaku nebo
Kirsche.

Shooters

 


Tyto nápoje jsou vlastně také „Pousse cafés“, ale jejich obsah je maximálně
5 cl a někdy se připravují i v šejkru. Pijí se najednou, v ústech se mají nejprve
krátce promíchat a teprve poté polknout. V 80tých a 90tých letech 20. století
patřily k velkým hitům barových pultů.

 

Shrubs

 


Základní suroviny jsou ovocné šťávy, cukr a lihoviny, které se připravují a
ukládají do dubových soudků nebo kameninových džbánů i několik dní předem.
Před servírováním se ředí vychlazenou vodou a obohatí se koňakem nebo
rumem.

Slammers

 


Podávají se ve speciálních sklenkách z netříštivého skla se zataveným okrajem.
Základní surovinou je lihovina a libovolný sycený nápoj. Při konzumaci host
zakryje sklenku shora rukou, energicky s ní klepne o pevnou plochu a až nápoj
vyšumí, rychle ho (většinou najednou) vypije.

Slings

 


Připravují a podávají se ve sklenkách typu highball, do kterých se nalije
odměřená 1 čajová lžička cukrového sirupu, dvakrát tolik citrónové šťávy, 10 cl
lihoviny a doplní se sodovkou, minerálkou či tonikem. Mohou se podávat i teplé.

Smashes

 


Základní suroviny jsou stejné jako u juleps – cukr, čerstvá máta a lihovina. Tyto
nápoje se však míchají v šejkru a podávají se ve sklenkách na sour nebo na
víno ozdobené ananasem, lesními plody, plátky citrusů a čerstvou mátou
peprnou.

 

Squirts

 


Jedná se o hodně sladké míchané nápoje připravované v šejkru z likérů nebo
vína a čerstvého ovoce nebo ovocného sirupu. Tento základ se i s ledem přelije
do tumbleru a dolije sodovkou nebo minerálkou.

Swizzles

 


Vyznačují se spíše technologií přípravy. Speciálním míchátkem, které se na
jednom konci dobře otáčí mezi prsty a na druhé straně má jakási křidélka, se
nápoj ve sklence promíchává tak dlouho, až se dobře prochladí a stěny sklenky
namrznou. Do sklenice typu tumbler nejprve vložíme drcený led. Přidáme lžičku
cukrového sirupu nebo sladkého likéru, citrusovou šťávu, rum a střik angostury.
Po té vložíme míchátko a host si sám míchá nápoj libovolně dlouho.

 

Tropicanas

 


 


Osvěžující lehce slazený nápoj připravovaný většinou z rumu, ovocných šťáv a
drceného ledu. Zdobí se tropickým ovocem a podávají se s přiloženou slámkou.

Twists

 


Základní suroviny jsou ovocné sirupy nebo nektary, likér a destilát. Připravují se
v míchací sklenici a poté se servírují v sektové misce s citrónovou spirálou
dodávající nápoji osvěžující aroma.

Zooms

 


Do šejkru vložíme led, přidáme 1 díl medu, 2 díly sladké smetany a 8 dílů
lihoviny. Vše důkladně protřepeme a přelijeme do koktejlové sklenice,
podáváme.