Složení míchaných nápojů

 
1. BÁZE – udává základní ladění koktejlu a tím ho významně odlišuje od
ostatních, které jsou založené na bázi jiné. Obvykle tvoří nejméně 50%
skutečného obsahu nápoje, někdy dokonce až kolem 75%. Jako tradiční báze
se používá vodka, gin, tequila, rum, koňak a whisky, ale mohou jí být i kořeněná
vína či likéry. Většinou se v koktejlech uplatňuje pouze jedna báze, známé jsou
však i nápoje založeny na kombinaci dvou bází např. lehký kubánský rum a gin.

2. MODIFIKÁTOR – mnohdy zjemňující a aromatizující báze, která dává
koktejlu charakter. Více či méně základní bázi zahalí, ale nezmění ji úplně.
Možnosti:
a) aroma – vermuty, aperitivní speciality
b) ovocná chuť – ovocné džusy
c) ostatní – smetana, cukr, vejce
Žádný modifikátor nesmí v nápoji převládat nad základní bází. Mohou se i
kombinovat, ale najít správný poměr je velmi obtížné.
 
3. SPECIÁLNÍ PRVKY A DOCHUCOVADLA – u každého koktejlu se uplatňují jiné prvky.
Mají za úkol nápoj ozvláštnit, ať už barvou či chutí. Charakteristické je
dávkování po kapkách nebo střicích, ale řadíme sem i jedlé ozdobné dekorace,
které host na začátku nebo v průběhu popíjení nápoje sní.
Hierarchie těchto složek není pro anatomii míchaného nápoje striktně daná.
Jednotlivé prvky se mohou objevovat v jedné receptuře jako báze a v jiné jako
modifikátor (např. červený vermut).
 
Ve skupině long drinků je možné také vypozorovat zcela odlišné kvantitativní
poměry, s oblibou vyjadřované v anglickém jazyce:
a strong, two sweet, three sour, four weak - nebo-li 1 díl alkoholický silné báze,
dva díly sladkého modifikátoru, 3 díly kyselého modifikátoru a 4 díly zpravidla
nealkoholického nápoje, který má za účel nápoj prodloužit. Speciální a barvící
činidla zde nejsou zmíněna, ale je samozřejmé, že se používají.