Pracovní nástroje:
Míchací sklenice – mírně kónická nádoba o obsahu kolem 50 cl se silnějšími
stěnami a odolným dnem. Používá k přípravě nápojů z
ingrediencí, které se bez obtíží spojují – nešejkrují se.
Barové sítko – strainer - zabraňuje, aby led z míchací sklenice vnikl při
nalévání nápoje do sklenice hosta. Po obvodu je
sítko opatřeno odnímatelnou pružící spirálou, která
při vhodné velikosti míchací sklenice pružně přilne
k její vnitřní části.
Strainer – je opatřen dvěma zarážkami, díky kterým se strainer
výborně vsune do ústí míchací sklenice a utkví
v něm. Vhodný pro klasickou práci, kdy v míchací
sklenici nemícháme více než dvě porce koktejlu
klasického obsahu (8-10 cl na porci).
Míchací lžička – má dlouhé po celé délce zakroucené držátko zakončené na
jedné straně samotnou lžičkou svírající s držákem tupý úhel
150 stupňů a na druhé mačkátkem opatřeným zoubky nebo
mělkými soustřednými kružnicemi, které slouží pro vymačkání
např. šťávy z kousků limetek či voňavých látek z lístků máty.
Třídílný šejkr – skládá se z těla, hlavy a zátky. Většinou bývá celokovový, ale
v dnešní době lze koupit i z části skleněný a části
umělohmotný. V hlavě šejkru je sítko, které usnadňuje
nalévání koktejlu do sklenice.
Šejkr – Boston – obvykle se skládá z kovové a skleněné části, ale může být i
celokovový. Okraj skleněné části má být zataven a sklo by
mělo být tvrzené a odolné proti rozdílným teplotám.
Stříkací láhev - skleněná baňka se speciální zátkou, kterou na vnějším konci
prochází zúžená trubička. Používá se při přidávání ingrediencí
odměřovaných na střiky neboli "dashes".
Ideální je 10 střiků = 2 cl.
Odměrky:
1)skleněné – nalévají se po rysku, nejčastěji používané
2)kovové – nalévají se po okraj, není vidět cejch; používají se
převážně na soutěžích
3)kovové oboustranné – z jedné strany odměrka na 2 cl a
z druhé na 4 cl, nalévají se po okraj.
Nalévátka - usnadňují nalévání lihovin. Jsou velmi různorodé jak tvarem, tak
materiálem i barvou - umělohmotné, kovové v kombinaci s korkem
či umělou hmotou.
Prkénko – lze použít z různých materiálů - dřevo, nylon, umělá hmota (nejlepší
z hlediska údržby), ze spodní strany mohou být protiskluzové
výstupky. Ideální rozměry jsou 25 x 16 cm a nejlépe i žlábek po
obvoduna odvod šťávy z ovoce. Na prkénko patří zásadně pouze suroviny,
nikdy na něj neodkládáme nože, odměrky nebo jiné náčiní.
Nože - zásadně se používají nože dva – jeden pro levou a jeden pro
pravou ruku. Mají dvojitou špičku, která se používá jako
vidlička a jsou nabroušené až ke konečku spodní špičky
nože (pro snadné krájení plátků). Ostří bývá zoubkované
nebo vlnité (je lepší při krájení měkčího ovoce).
Doporučená délka nože je kolem 24 cm, z toho rukojeť 10 cm.
Muddler (mačkátko) – dřevěný nástroj na vymačkávání např. čerstvého ovoce,
bylinek atd.
Má být minimálně 15 cm dlouhý, aby se barmanova
ruka nedostala do kontaktu s okrajem sklenky.
Lis na citrusy – pro snadnější a rychlejší údržbu platí, že se musí umýt ihned
po použití (pro všechny typy lisů):
- pákový – nehlučný velmi účinný
- elektrický – u některých modelů je možnost nastavit velikost
mezery, jíž odtéká šťáva, lze tak regulovat její
hustotu – více či méně dužiny
- ruční – vhodný pouze pro domácí bary.
Vývrtka a otvírák – slouží k otevírání korkových, korunkových a
umělohmotných uzávěrů. Součástí vývrtky by měl být
velmi ostrý nožík a měla by mít nejméně 5, a ne více než
šest závitů. Otvírák nejlépe s ergonomickou rukojetí.
Mixéry:
– vrtulkové - nápoj pouze promísí - používá se jemný, nejlépe
drcený led. Vhodný pro přípravu zmrzlinových
nápojů, milk shakes atd.
– nožové – vložené suroviny doslova rozsekají, typické pro
Froen Daiquiri, Margarity aj.
Zásobníky na led – v některých pracovních pultech jsou již zásobníky přímo
zabudované, jejich součástí je odtokový kanálek. Menší
množství ledu uchováváme v přenosných nádobách
(kovových, plastových skleněných), nejlépe dvouplášťových
s vyjímatelnou perforovanou vložkou.
Lžíce na led – nabírací plocha by měla být perforovaná a dostatečně
velká, měla by se hodit k zásobníku.
Lopatka na led – v nabírací ploše nejsou otvory, používá se především
k nabírání ledové tříště.
Kleště na led – slouží k přendávání ledu do míchací sklenice.
Bodec na led – na rozpojení spojeného ledu v chlazených
zásobnících.
Mlýnek na led – k přípravě vločkového ledu
– ruční – pomalejší, vhodný do domácích barů nebo barů
s malou kapacitou.
– elektrický – rychlejší, vhodný také do barů s menší kapacitou.
Krustovač (crustas maker) – soustava tří misek zasouvajících se do sebe,
které slouží při přípravě okrasného okraje na
sklenici.
Horní miska je na citrónovou šťávu ( dno je
pokryté houbovitou vložkou), v prostřední je sůl
a ve spodní misce je jemný krystalový cukr.
Zásobník na ovoce – dělená nádoba s víkem (kovová nebo plastová) na různý
počet misek sloužící k uchovávání ovoce.
Zásobník na láhve (Speed rack) – slouží na odkládání nejčastěji používaných
lahví s lihovinami.
Stojan na brčka - zásobník na brčka, ubrousky, míchátka, napichovátka a
okrasné dekorace.
Drip mat - gumová podložka, je umístěná na barové desce a připravují se na ní nápoje.
Umělé láhve na džusy - jsou určeny pro snadnou manipulaci s džusy a mixy, které si připravujeme předem.