R

Řeřicha

  Řeřicha setá (zahradní) je jednoletá rostlina, která dorůstá až 40 cm a má drobné bílé kvítky. Většina z nás ji ale kvést neuvidí, protože ke konzumaci se sklízí většinou v prvních 2-3 týdnech po vyklíčení. O jejím pěstování si povíme na konci článku, teď se ale podívejme, jak můžeme těžit z...

Rýže

  Rýže je hlavní potravinou poloviny světové populace, pro niž není jen zdrojem energie, ale i důležitým zdrojem bílkovin. Čím víc se rýže čistí, tím méně minerálů a vitaminů zrna obsahují. Rýže není výjimkou z pravidla. Mnoho výživných látek obsahují rýžové otruby. U populací používajících...

Růžičková kapusta

Růžičková kapusta je jednou z malá druhů zeleniny, která na záhonu vydrží i přes zimu, odolává totiž mrazu až do cca -15oC. Hlavně v minulosti byla proto velmi ceněna. Její kuličky, které se skládají z těsně semknutých drobných listů, jsme měli k dispozici jako zdroj vitaminů a minerálů i v čase,...

Rozmarýn

Rozmarýna lékařská (Rosmarinus officinalis) pochází z jižní Evropy. Rodové latinské jméno Rosmarinus má původ ve slovech rose a marina, tedy mořská rosa. Rozmarýnce se daří na středomořském pobřeží, prosyceném vlhkým vzduchem. U nás ji můžeme pěstovat nejlépe jako přenosnou rostlinu. Je voňavá,...

Rukola

Rukola, neboli latinsky Rucola selvatica, patří do čeledi brukvovitých a její zmínky pochází z Itálie, respektive z Apeninského poloostrova. Odtud k nám pomalu putovala přes francouzkou či řeckou kuchyni. Bohužel její semínka jsou u nás těžko dostupná a tak, když se rozhodneme tuto rostlinku...

Rebarbora

Rebarbora (Rheum rhabarbarum) je rostlina náležící do rodu reveň. Botanicky je pokládána za zeleninu, avšak stále častěji je považována za ovoce, jelikož je takto obvykle konzumována. U rebarbory se konzumují pouze řapíky, a to tepelně opracované, nikdy syrové. Listové čepele rebarbory obsahují...