K

Květák

Květák neboli lidově karfiol (Brassica oleracea convar. botrytis) je oblíbenou košťálovou zeleninou, kterou člověk získal vyšlechtěním divoké brukve zelné (stejně jako např. kedluben, zelí či kapustu). V případě květáku využíváme jako zeleninu zdužnatělé květenství. Květák není vhodný pro osoby...

Kuře

Kuřecí maso se v posledních letech stalo pravidelnou součástí našich jídelníčků, protože je velice vhodné pro zdravý životní styl. Je velmi mladé, a tím je v něm nashromážděno mnohem menší množství škodlivých látek než např. v mase vepřovém či hovězím. Zároveň obsahuje pouze minimální množství...

Kurkuma

Kurkuma neboli indický šafrán je koření ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého (Curcuma longa), žluté barvy. Původ je v jižní Asii, největším producentem je Indie. Obsahuje asi 5 % éterického oleje (hlavní složky sabinen, felandren a žluté barvivo kurkumin). Používá se v kari koření....

Kukuřice

Kukuřice původně pochází z horských oblastí Peru, kde ji domorodé obyvatelstvo nejspíš vyšlechtilo až do dnešní podoby. Pro svoji výživnost a široké spektrum využití se tato plodina rozšířila do celého světa, také u nás je její pěstování poměrně hojné. Využití nachází jak jako potravina pro nás,...

Křen

Křen selský (Armoracia rusticana nebo Cochlearia armoracia) je rostlina z čeledi brukvovitých (Brassicaceae) pěstovaná pro svůj silně aromatický kořen, který se používá jako koření, zelenina či léčivý prostředek. Živiny: Křen je velmi bohatý zdroj vitaminu C, provitamínů A - karotenů, minerálů...

Krocan/Krůta

Krůta domácí je po pštrosech největší domestikovaný pták. Moderní plemena krůt jsou výrazně větší než jejich divocí předkové a většina komerčně chovaných krůt má bílé peří, ačkoli existují plemena s peřím bronzovým a černým. Krůta domácí je chována zvláště pro maso, které má vysoký podíl...

Krevety

Krevety (Caridea) jsou podřád desetinohých vyšších korýšů, který zahrnuje asi 2 500 druhů. Žijí v mořích i sladkých vodách. Umí dobře plavat, mají fylobranchiátní žábry, první dva páry kráčivých končetin (pereiopodů) jsou modifikovány na klepeta, filtrační vějířky nebo kartáčky. Mají válcovitý...

Kopřiva

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) je v Česku nejznámější a nejrozšířenější zástupce rodu kopřiva. Ve střední Evropě je v současné době vnímána jako expandující druh. Je ale také široce využívána jakožto léčivá bylina či jako důležitá část potravy kachňat či housat při malochovu této drůbeže. V České...

Kiwi

Kiwi, botanicky aktinídie ovocná (Actinidia deliciosa) čínský název: "Jang-Tao", je popínavá rostlina původem z Číny. Její ovoce obsahuje velké množství vitamínu C. Velikostí je podobné slepičímu vejci, slupka je hnědá a chlupatá, dužina obvykle zelená. Z jednoho stromku se sklidí až 200 kg...

Kešu ořechy

Kešu jsou semena tropického stromu Ledvinovníku západního Anacardium occidentale. Tento strom roste v jižní a střední Americe a cenné je i jeho dřevo. Hodně se pěstuje i v Indii. Semeno je uloženo v ořechu ledvinovitého tvaru zavěšeném na zdužnatělé jedlé stopce, která vzhledem připomíná hrušku....
1 | 2 >>

Štítky

  1. gastronomie
  2. zdraví
  3. jídlo
  4. recepty
  5. maso
  6. koktejl
  7. bar
  8. alkohol
  9. ovoce
  10. káva
  11. cukr
  12. gastroservis
  13. těstoviny
  14. vaření
  15. barmanství
  16. pečení
  17. dušení
  18. smažení
  19. studené předkrmy
  20. pečivo
  21. dorty
  22. dezerty
  23. koktejly
  24. boston
  25. vodka
  26. mixér
  27. uzeniny
  28. věpřové
  29. hovězí
  30. lilek
  31. květák
  32. dýně
  33. brokolice
  34. hrušky
  35. listové těsto
  36. polévky
  37. omáčka
  38. ryby
  39. salát
  40. bylinky
  41. rozmarýn
  42. oregano
  43. bazalka
  44. šafrán
  45. máslo
  46. jogurt
  47. fazole
  48. hrách
  49. soja
  50. kroupy
  51. cizrna
  52. kus kus
  53. jáhly
  54. pohanka
  55. mouka
  56. vejce
  57. droždí
  58. kvásek
  59. koření
  60. celer
  61. bobkový list
  62. nové koření
  63. čaj
  64. capucino
  65. kávovar
  66. tortila
  67. chilli
  68. limetka
  69. mexiko
  70. parmezán
  71. smetana
  72. třené těsto
  73. kynuté těsto
  74. předkrmy
  75. hrášek
  76. citrón
  77. polévka
  78. rajčata
  79. česnek
  80. brambory
  81. sůl
  82. mozzarella
  83. kopr
  84. máta
  85. zelený čaj
  86. celozrnné pečivo
  87. moučníky
  88. koláče
  89. zákusky
  90. křehké máslové těsto
  91. odpalované těsto
  92. linecké těsto
  93. krémy
  94. tvaroh
  95. minutky z telecího masa
  96. drůbež
  97. paštiky
  98. huspenina
  99. galantiny
  100. saláty
  101. kaviár
  102. omeleta
  103. teplé předkrmy
  104. předkrm
  105. hlavní jídlo
  106. dezert
  107. dochucovadlo
  108. pekárna
  109. zavařenina
  110. dort
  111. vitamíny
  112. ovocné pokrmy
  113. zelenina
  114. recept
  115. příloha
  116. minerály
  117. Francie
  118. moučník
  119. grilování
  120. koktejly z vodky
  121. kurzy vaření
  122. služby
  123. hlavní chod
  124. highball sklenice
  125. sklenice highball
  126. sklenice piňa
  127. rum
  128. metoda přímo do sklenice
  129. metoda v mixéru
  130. sklenice na exotické drinky
  131. metoda v šejkru
  132. sklenice V-shape
  133. míchané koktejly
  134. metoda v míchací sklenici
  135. koktejly z rumu
  136. metoda přimo do sklenice
  137. koktejly z whisky
  138. whisky
  139. bourbon
  140. koktejly z ginu
  141. gin
  142. koktejly z tequily
  143. tequila
  144. lekce vaření
  145. kuchařka domů
  146. kuchař domů
  147. recepty online
  148. bar domů
  149. Japonsko
  150. wasabi