Barové sklo:
 
Koktejlová sklenka – sklenice na dlouhé stopce (zabraňuje tomu, aby se ruka
dotýkala skla v místě s nápojem) s kalíškem ve tvaru
širokého V. Používá se na suché aperitivy, klasickékoktejly, digestivy.

 

 

 
Tumbler – dlouhá úzká sklenice bez stopky se silným dnem o různém objemu.
  - malý tumbler – obsah cca 16 cl, používá se na sours, toddies,
ovocné a zeleninové šťávy
- střední tumbler – obsah 20 cl, používá se na fizzes, collinses,
egg nogs
- velký tumbler = high ball glass – obsah 25 – 30 cl, používá se
na tzv. dlouhé nápoje – highballs, coolers, lemonades.

 

Old fashioned glass – v podstatě menší a širší tumbler, používá se pro servis
lihovin a likérů na led tzv. on the rocks.

 

Sektová sklenka - všechny typy jsou na vysoké nožce, používají se pro
všechny nápoje obsahující sekt nebo šampaňské
- miska – sklenice se širokým kalíškem o obsahu do 20 cl, používá
se také na tzv. frozen drinks, sladké nápoje a flippy
- flétna – vysoká útlá sklenice o obsahu 15 – 20 cl
- kalich – vysoká sklenice s rozšiřujícím se kalíškem.

 

 

Sklenice na víno:
- bílé víno – čirá tenkostěnná sklenice na vysoké nožce ve tvaru
tulipánu střední nebo menší velikosti, aby víno neztratilo ideální
teplotu. Na lehká bílá a také na růžová vína se používají sklenice s
otevřeným okrajem, ve tvaru zvonu.
- červené víno – čirá tenkostěnná sklenice větší velikosti ve tvaru
tulipánu ke konci s mírně uzavřeným kalichem pro ideální rozvinutí
buketu vína
- dezertní víno – čirá tenkostěnná sklenice s malým kalichem.

 

 
Goblet – sklenka na nožce tulipánového, ale otevřeného tvaru o obsahu 20 –
30 cl, používají se na exotické long drinky a koktejly podávané
s drceným ledem.
 



Koňaková sklenka – sklenice různého obsahu na velmi krátké nožce s
uzavřeným tvarem kalichu. Používá se pro servírování
koňaku, brandy, calvadosu, ale také na crusty, exotické
long drinky a drinky s ledovou tříští.

 

 
Likérová sklenka – sklenice na nožce o obsahu 5 cl. Používá se při podávání
lihovin, likérů a při přípravě shooters. Likérové misky se
používají při podávání ovocných pálenek.

 


Sklenice na destiláty

 


Sklenka na pivo

 

 
Sklenka na Margaritu – Margarita je jeden z nejznámějších a nejoblíbenějších
koktejlů na bázi tequily. Může se podávat i do sklenice
Super Margarita o obsahu 1,3 l.

 


Sklenice pro přípravu exotických koktejlů
 

 

 
Piňa – např. na colady.

 


Sklenka na horké nápoje – silnostěnná žáruvzdorná sklenice používaná pro
podávání svařeného vína, grogů, teplých punčů,
čaje, ovocných horkých nápojů a kávy.

 


Sklenka na bowle – nízká sklenice s ouškem, v horní části hodně otevřená.