Vážení milovníci dobrého jídla a pití,

 

vítám Vás na mých webových stránkách. Rozhodla jsem se je vytvořit pro všechny, kterým chutná kvalitní domácí jídlo a pití a sami se mají rádi natolik, že neváhají třeba i jenom pro sebe připravit jídlo, které uvaří s láskou. Vítám nejenom všechny gurmány ale i ty, kteří by se rádi naučili, jak správně postupovat při výběru surovin, dozvědět se o potravinách co nejvíce, rozpoznat kvalitní lihoviny a dokázat si v baru vybrat ten nechutnější drink. Připravovat úžasné koktejly v pohodlí domova, nebo jen tak chtějí zjistit něco více o tom co jíst, jaké jsou světové trendy a novinky, co se děje špatně v našich gastronomických zařízeních, co jsou kvalitní potraviny, proč je lepší vytvořit si jídlo doma a proč nepoužívat náhražky. Pokusím se Vás vést, moje recepty budu psát lidskou řečí, tak jak to budu dělat, ne jako v opravdových kuchařkách, kde je technologický postup přípravy psaný někdy hodně nesrozumitelně.
Já jsem byla k vaření a pečení vedena už od ranného dětství. Moje babička Marta mi nejdříve zadávala ty nejjednodušší úkoly, jako je třeba loupání brambor. Už i ona mi ale říkávala: „Zuzko, před tím než budeš brambory loupat, umyj je.“ Zdálo se mi to zbytečné, ale později, po nástupu na svoji vysněnou střední školu Hotelovou akademii, na předmětu zvaném technologie přípravy pokrmu, jsem zjistila, že měla babička pravdu. 
Víte proč?
No přece, abychom potraviny zbavili těch nečistot, které se na ně dostaly v průběhu cesty na náš stůl. Nikdy nevíme, jak je prodejce skladoval, jestli někdo potravinu nějakým způsobem nekontaminoval, nebo jestli zboží nepřišlo do styku s plísní, jestli nejsou na potravině ještě přírodní nečistoty, škůdci a podobně. No jo, určitě se Vám to zdá zbytečné, tak jako mně, když  babička říkala, ať všechno umyji. Ale věřte mi. Věnujte potravinám ten čas strávený mytím. Uvidíte, že už jenom ten pohled na ty nádherné čisté ingredience vyvolá na Vašem jazyku šimrání a chuť, a vy se s radostí pustíte do vaření.
Abych získala zkušenosti s gastronomií, poznala historii barmanství, které je mimochodem mojí druhou vášní, musela jsem hodně cestovat a poznávat různé kultury a kuchyně. Není kuchař ten, který umí recepty z paměti, ale ten, kdo zvládne pár základních principů vaření. Kdo pochopí jak zpracovat a pracovat s různými potravinami a jak použít správnou technologii tedy úpravu pokrmu (např. vaření, pečení, dušení, pošírování, blanšírování, napařování, smažení). Proto si myslím, že vařit může umět každý, stačí jenom trochu chtít. Je nutno dodat, že vařit s láskou a radostí je určitým druhem umění.
Ne všichni sdílíme stejnou vášeň pro gastronomii, ale všichni máme rádi dobré jídlo. A tak je důležité rozpoznat to dobré jídlo od špatného.
Na webu budu vést blog a budu ráda, když budete přispívat svými komentáři a podělíte se o svoje zkušenosti s naší českou veřejností. Společně tak můžeme udělat aspoň jeden krok k tomu, abychom se naučili jíst zdravě a vybírat ty nejkvalitnější potraviny. Aby naše děti jedli kvalitní domácí jídlo místo „Mekáče“(fastfoodu) a v neposlední řadě, abychom jsme už slezli z toho prvního místa v počtu případů rakoviny tlustého střeva.
 
 

Štítky

  1. gastronomie
  2. zdraví
  3. jídlo
  4. recepty
  5. maso
  6. koktejl
  7. bar
  8. alkohol
  9. ovoce
  10. káva
  11. cukr
  12. gastroservis
  13. těstoviny
  14. vaření
  15. barmanství
  16. pečení
  17. dušení
  18. smažení
  19. studené předkrmy
  20. pečivo
  21. dorty
  22. dezerty
  23. koktejly
  24. boston
  25. vodka
  26. mixér
  27. uzeniny
  28. věpřové
  29. hovězí
  30. lilek
  31. květák
  32. dýně
  33. brokolice
  34. hrušky
  35. listové těsto
  36. polévky
  37. omáčka
  38. ryby
  39. salát
  40. bylinky
  41. rozmarýn
  42. oregano
  43. bazalka
  44. šafrán
  45. máslo
  46. jogurt
  47. fazole
  48. hrách
  49. soja
  50. kroupy
  51. cizrna
  52. kus kus
  53. jáhly
  54. pohanka
  55. mouka
  56. vejce
  57. droždí
  58. kvásek
  59. koření
  60. celer
  61. bobkový list
  62. nové koření
  63. čaj
  64. capucino
  65. kávovar
  66. tortila
  67. chilli
  68. limetka
  69. mexiko
  70. parmezán
  71. smetana
  72. třené těsto
  73. kynuté těsto
  74. předkrmy
  75. hrášek
  76. citrón
  77. polévka
  78. rajčata
  79. česnek
  80. brambory
  81. sůl
  82. mozzarella
  83. kopr
  84. máta
  85. zelený čaj
  86. celozrnné pečivo
  87. moučníky
  88. koláče
  89. zákusky
  90. křehké máslové těsto
  91. odpalované těsto
  92. linecké těsto
  93. krémy
  94. tvaroh
  95. minutky z telecího masa
  96. drůbež
  97. paštiky
  98. huspenina
  99. galantiny
  100. saláty
  101. kaviár
  102. omeleta
  103. teplé předkrmy
  104. předkrm
  105. hlavní jídlo
  106. dezert
  107. dochucovadlo
  108. pekárna
  109. zavařenina
  110. dort
  111. vitamíny
  112. ovocné pokrmy
  113. zelenina
  114. recept
  115. příloha
  116. minerály
  117. Francie
  118. moučník
  119. grilování
  120. koktejly z vodky
  121. kurzy vaření
  122. služby
  123. hlavní chod
  124. highball sklenice
  125. sklenice highball
  126. sklenice piňa
  127. rum
  128. metoda přímo do sklenice
  129. metoda v mixéru
  130. sklenice na exotické drinky
  131. metoda v šejkru
  132. sklenice V-shape
  133. míchané koktejly
  134. metoda v míchací sklenici
  135. koktejly z rumu
  136. metoda přimo do sklenice
  137. koktejly z whisky
  138. whisky
  139. bourbon
  140. koktejly z ginu
  141. gin
  142. koktejly z tequily
  143. tequila
  144. lekce vaření
  145. kuchařka domů
  146. kuchař domů
  147. recepty online
  148. bar domů
  149. Japonsko
  150. wasabi
Portál, katalog a vyhledávač internetových stránek..
Katalog stránek
Seznam stránek